Löfven kände till Saudiartikel

Statsminister Stefan Löfven kände i förväg till innehållet i den omtalade debattartikeln om att behålla det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien. Han ska också ha uppmuntrat publiceringen.

Det skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till flera anonyma källor i Regeringskansliet.

Artikeln publicerades den 6 mars på DN Debatt och var undertecknad av 31 svenska näringslivstoppar. Statsrådsberedningen och statsministern själv ska ha kontaktats inför publicering. Detta bekräftas också av Stefan Löfvens pressekreterare.

”Statsministern fick i förväg vetskap om debattartikelns existens och dess innehåll. Han har därefter inte uttalat sig uppmuntrande om debattartikeln”, säger han till SvD.

Men enligt SvD:s källor ska Löfven ha hoppats in i det sista på att det skulle gå att behålla avtalet med Saudiarabien, trots den hårda interna kritiken och Miljöpartiets motstånd. Löfven ska enligt en källa ha uppmuntrat artikeln då den skulle kunna ”vända frågan”. Men så blev inte fallet.

”Debattartikeln fick rakt motsatt effekt än den förväntade och då var statsministern inte särskilt intresserad av att backa upp den”, säger en annan uppgiftslämnare till SvD.

Regeringen meddelade en dryg vecka senare att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien skulle sägas upp.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco