Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Löfven: Svensk arbetsmarknad är het

2017-09-12 15:19
Stefan Löfven. Foto: IBL

Svensk ekonomi är i ett helt nytt läge och vi har styrkan att både betala av på statsskulden och investera i det som bygger Sverige starkare. Det sade statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring i riksdagen på tisdagen.

Han sade att vi tillsammans ska bekämpa klimatkrisen, miljöhoten, otryggheten och orättvisorna och tillsammans framtidssäkra jobben och välfärden.

"Nu är tid för framtidsbygge", sade han.

Han sade att "svensk arbetsmarknad är het" och upprepade att "målet är EU:s lägsta arbetslöshet 2020".

Han noterade att Sverige i det här läget står inför två stora utmaningar. Den första är att arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens och den andra är att korta vägen till arbete för nyanlända.

Stefan Löfven sade att kunskapslyftet byggs på så att det omfattar nära 80.000 personer under mandatperioden och att Sveriges arbetsgivare kan göra mycket för att få nyanlända i arbete.

Han slog fast att vi ska "konkurrera med kunskap och kompetens, inte med låga löner".

Stefan Löfven sade att till år 2020 så kommer resurstillskotten till välfärden ha vuxit med 50 miljarder kronor och "massiva rekryteringar i sjukvård, skola och omsorg kan göras".

En nyhet var att 750 kronor ytterligare ska satsas för att förstärka bland annat SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen med flera.

"Det ska bli svårare att vara kriminell i Sverige", enligt statsministern.

Stefan Löfven sade också att konjunkturer kommer och går och att det nu därför är tid att förbereda och rusta för kommande lågkonjunktur.

"Ett konkurrenskraftigt system för korttidsarbete tas fram för att säkra industrijobben. Företagarens trygghetsvillkor ses över och stärks", sade han.

Han sade vidare att "målet" är att den orättfärdiga pensionärsskatten helt avskaffas och att nya steg tas i höstens budget.

Stefan Löfven sade att välfärden ska finansieras gemensamt och solidariskt och att skattemedel för välfärd ska gå till välfärd och inte förvandlas till orimliga vinster eller föras ut ur landet.

Ett förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg ska läggas under året.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom