Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Löfven vill hålla nere svensk EU-avgift

2016-12-14 15:00
Stefan Löfven. Foto: All over press

Regeringen kommer inte att tillåta att Storbritannien får plocka russinen ur kakan, vill hålla nere den svenska EU-avgiften när britterna lämnar, samt verka för att den europeiska läkemedelsmyndigheten flyttar till Sverige. Det sade statsminister Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen inför EU-toppmötet på torsdag-fredag.

På torsdagskvällen ska EU-27 träffas utan Storbritannien och diskutera Brexit.

Stefan Löfven sade att regeringens utgångspunkt är att få ett så bra förhållande som möjligt med Storbritannien, men också att EU håller ihop även efter det brittiska utträdet.

Samtidigt framhöll han att frågan är oerhört komplex, "ju mer men tittar på det desto mer förstår man hur komplext det är", men att det är viktigt att Brexit-förhandlingarna "inte tar allt syre" ur EU.

Han sade vidare att det är "skamligt" att världssamfundet accepterar att kriget i Syrien får fortgå och vill verka för ansvarsutkrävande för den syriske ledaren och hans allierade. EU måste bli mer aktivt.

"Vi måste få ett slut på detta helvete", sade han.

Han konstaterade att migrationssituationen i Europa fortfarande är skör och att EU måste prioritera att få fram det gemensamma styrsystemet.

Allt fler medlemmar har uttryckt att fler måste ta emot asylsökande och att det är "oacceptabelt" att en del länder bara bryr sig om de EU-åtaganden som man tycker om, enligt statsministern.

"Det måste bli konsekvenser och det kommer vi att driva i budgetförhandlingarna", sade Stefan Löfven.

Statsministern tog upp situationen i Turkiet och kallade den "mycket allvarlig", med bland annat arresteringarna av oliktänkanden och minskad pressfrihet.

Ett annat ämne som ska tas upp på toppmötet är säkerhet och försvar, och enligt Stefan Löfven är det en kärnuppgift att människor ska känna sig trygga och säkra. Han betonade att det krävs ett ökat samarbete för att bekämpa organiserad brottslighet.

Han sade att regeringen fortsatt tycker att försvaret ska vara en nationell angelägenhet, men att ambitionen är att stärka EU:s försvarsförmåga.

Statsministern väntar sig att försvars- och säkerhetsfrågorna kommer att öka i betydelse, men inga beslut ska fattas vid detta möte.

Stefan Löfven ska vidare lyfta de digitala frågorna och kampen mot ungdomsarbetslösheten, om denna misslyckas riskerar vi att få en förlorad generation i EU.

"Jobb och rättvisa arbetsvillkor behöver vi prioritera mer i EU", sade han.

Regeringen väntar sig vidare en förlängning av sanktionerna mot Ryssland på grund av deras agerande i Ukraina.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom