London väntar på politiskt mirakel

Det tycks behövas ett mirakel i Westminster om det brittiska parlamentet ska kunna enas om brexit.
London väntar på politiskt mirakel - theresa-may-700_binary_6952721.jpg

Än så länge går det fortsatt trögt i förhandlingarna mellan regering och opposition.

Några genombrott kom inte i gårdagens diskussioner mellan företrädare för den konservativa regeringen och oppositionen inom Labour.

Utsikterna för några framsteg i dag tycks heller inte vara stora.

– Vi är miltals ifrån en kompromiss som skulle kunna få stöd av Labours parlamentsledamöter, säger en Labour-källa till tidningen The Times.

”Beskedet att Storbritannien kommer att hålla EU-val bekräftar att de partiöverskridande samtalen om brexit inte är på väg någonstans särskilt snabbt. Det här ger också ny uppmärksamhet åt ifrågasättandet av (premiärminister Theresa) Mays ställning”, konstaterar en analytiker från banken ING enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fotboll i parlamentet

Nya diskussioner ska hållas i eftermiddag, även om parterna fortsatt verkar stå långt från varandra, främst kring frågan om en framtida tullunion med EU och en eventuell ny folkomröstning för att bekräfta en uppgörelse.

I parlamentets underhus ägnar sig samtidigt partiledarna mest åt att plocka poänger på fotbollsmetaforer, efter Liverpools vändning mot Barcelona i Champions League i går kväll.

– Premiärministern kanske kan ta lite råd från (Liverpool-tränaren) Jürgen Klopp om hur man fixar ett bra resultat i Europa, säger Labours Jeremy Corbyn.

– Fast är det något som Liverpools seger visar så är det att när alla säger att det är över och de europeiska motståndarna verkar ha överhanden och klockan tickar ner så kan vi fortfarande lyckas om vi bara jobbar tillsammans, kontrar May.

Ingen ny omröstning?

Skotska nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford är inte lika road – och kräver i stället att en eventuell uppgörelse måste bekräftas i en ny folkomröstning.

– Skottland vill inte ha någon Tory-Labour-brexit. Vår nation ignoreras, fräser Blackford ilsket.

– Jag anser fortfarande, precis som jag alltid gjort, att vi borde genomföra resultatet från den första folkomröstningen. Vi arbetar för en uppgörelse som kan få stöd här i underhuset, fastslår dock Theresa May.

Skeptisk minister

Mays handelsminister, Liam Fox, tillhör de ministrar som inte alls är förtjusta i tanken på en tullunion med EU.

– Vi skulle hamna i en unik position i vår handelshistoria där det i stället handlas med oss. Vi skulle bli en handelsvara. När det gäller att kunna skapa vår egen handelspolitik skulle det antagligen placera oss i en ännu värre situation än vad vi är i just nu, som medlemmar i EU, säger Fox på en handelskonferens i London enligt tidningen The Guardian.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.