Lönelyft för ekonomer

Medellönen för ekonomer ökar till 53 977 kr i Civilekonomernas senaste löneenkät. Det är den högsta nivån hittills.

Arbetsmarknaden för ekonomer ser lovande ut med låg arbetslöshet, höga ingångslöner och god löneutveckling, enligt Civilekonomerna.

Förbundets löneenkät visar att vd och kommunchef de ekonomtitlar som ger bäst betalt. Men lönerna kan skilja sig rejält beroende vilken bransch man jobbar i.

– Telekom och försäkring sticker ut mest med de högsta lönerna. Sämst betalar revision och bemanning, säger Ulrika Wallén.

En till faktor som spelar stor roll för lönerna är regionen. Skillnaden mellan ekonomlönerna mellan Norrland och Stockholm är nästan 12 000 kr.

– Skillnaderna mellan en storstad och övriga landet påverkas av olika faktorer. Tar du Stockholm så finner du många huvudkontor med högavlönade chefer och specialister. En hög andel bank och finans drar förstås även det upp huvudstadens lönenivå, menar hon.

Dessutom finns det fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män när det handlar om löner för ekonomer. Skillnaden i medellönen är nästan 11 000 kronor, och det innebär att kvinnorna tjänar 82,2 procent av männens lön. Dock tyder det på en liten förbättring jämfört med i fjol då siffran låg på 81,9 procent.

– Utvecklingen går alldeles för långsamt. Jämställda löner är och förblir en av de viktigaste frågorna som förbundet driver, säger Ulrika Wallén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco