Lönelyft för skandaldrabbade livsmedelsjättens vd

Vd:n för varuhuskedjan Tesco, Dave Lewis, fick en nätt liten belöning för att ha vänt det krisande bolaget till vinst. 4,6 miljoner pund, runt 54 miljoner kronor, blev ersättningen för det gångna räkenskapsåret, rapporterar The Guardian.

Storbritanniens största varuhusgrupp Tesco gjorde en vinst före skatt på 162 miljoner pund senaste räkenskapsåret, att jämföra med illröda 6,4 miljarder pund i förlust året innan – den största i branschen genom tiderna.

Dave Lewis fick 1,3 miljoner pund i lön, en årlig bonus på 2,99 miljoner, förmåner värda 80 000 pund och 313 000 pund i bidrag till pensionen, enligt bolagets årsredovisning.

Den totala summan 4,6 miljoner överträffade därmed de 4,1 miljoner pund Lewis kunde kvittera ut året dessförinnan, ett belopp som sköt i höjden tack vare de 3,2 miljoner pund han fick som välkomsthälsning när han lämnade Unilever och ersatte den sparkade Philip Clarke.

Tescos finanschef, Alan Stewart, gick inte heller lottlös genom fjolåret. Hans ersättning för att ha varit med att vända varuhusgruppen blev 2,6 miljoner pund, omkring 30 miljoner kronor.

Livsmedelsjätten var i blåsväder 2014 på grund av en redovisningsskandal. Problemen drog över till 2015 med nedläggningar och sänkt kreditbetyg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets