Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Lönsamt med tillväxtbolag”

2011-11-29 21:00
Patrik Tigerschiöld, vd och storägare i Bure Equity. Foto: Joakim Braun

Bolag som växer organiskt med egna kassaflöden kan komma att värderas upp, anser Patrik Tigerschiöld, vd och storägare i Bure Equity. Här är hans exempel på ett sådant bolag.

Carnegie där ni är storägare ska säga upp ytterligare 100 anställda. Hur ser du på utvecklingen i branschen?

– Branschen svänger kraftigt från tid till annan och volymerna går upp och ner. Då får man anpassa kostnaderna och försöka bli mer effektiv. Sen kan man fundera på om det finns en större trend där kurtaget kommit ner till nivåer där branschen inte klarar att hålla servicegraden på exempelvis analys.

Är den gamla affärsmodellen med att ta betalt för analys via högre kurtage död?

– Jag tror inte det. Men det har varit överlönsamhet och överkapacitet i branschen länge, vilket gjort att man skaffat sig för höga kostnader och det behöver man naturligtvis rensa i. Vi ser ju att kapacitet försvinner rätt snabbt nu.

Hur ser du på att göra nya investeringar i dagsläget?

– Vi har haft en unik period under de senaste 30 åren. Den svenska femårsräntan ligger i dag strax över 1 procent. För 30 år sedan var nivån 15 procent. Det har ju varit en fantastisk investering. Det är klart att alla investeringar som är korrelerade till räntenivån, som fastigheter, har utvecklats väldigt bra. Men den perioden är över nu. Vi är i början av ett historiskt trendskifte.

Vad innebär det?

– Det kommer att bli mer fokus på tillväxt och innovation och mindre fokus på finansiell kreativitet. Hela venture capital-industrin har i princip försvunnit de senaste 15 åren. Men jag tror att det blir lönsamt igen att jobba med tillväxtbolag, därför att framöver får man inte så mycket draghjälp av den ekonomiska tillväxten.

Bure sitter fortfarande med stor kassa. Är du köpsugen redan nu eller väntar du på bättre priser?

– Ja, jag ser väldigt många intressanta investeringar, men jag tror inte att det är speciellt bråttom. Vi är ju fast i någon form av politiskt slow motion-drama med eurokrisen. Och det kommer att ta väldigt lång tid att reda ut. Samtidigt har jag fruktansvärt svårt att tro att en korg av högavkastande svenska aktier, en blandning av stabila och cykliska bolag, inte skulle slå fem- och tioårsräntorna på 5–10 års sikt.

De svenska långräntorna är till och med under de tyska. Vad får det för effekter?

– Det kan jag bara tolka som att kronan kommer att apprecieras ordentligt. Samtidigt innebär det en deflationistisk effekt i den svenska ekonomin, vilket påverkar bland annat fastighetspriser.

Vad ska man undvika i den här miljön?

– Den starka kronan har givetvis en negativ effekt på exportbolagen. Man bör också undvika bolag med hög belåning därför att bankerna måste banta sina balansräkningar, tyvärr även de svenska. Det finns många bolag som byggt sin affärsmodell på att förvärva tillväxt. Men den typen av affärer kommer att bli svårare att genomföra. Bolag som växer organiskt med egna kassaflöden kan däremot komma att värderas upp. Axis är ett sådant bolag.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom