Lucara Diamond räknar med högre intäkter 2020

Gruvbolaget Lucara Diamond, som utvinner rådiamanter vid Karowegruvan i Botswana, räknar med intäkter om 180-210 miljoner dollar under helåret 2020.
Lucara Diamond räknar med högre intäkter 2020 - lucara-diamond-700_binary_6845454.jpg

Försäljningen uttryckt i carat väntas uppgå till 350.000-390.000 carat under året, medan utvinningen spås landa i intervallet 370.000-410.000 carat.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Lucaras senast uppdaterade prognos för intäkterna 2019 lyder på 170-180 miljoner dollar.

Prognosen om högre intäkter 2020 bygger på att andelen malm som bryts i de höghaltiga områdena MP/KS och EM/PK(S) i Karowegruwan planeras att öka.

Bolaget räknat med att behandla 3,5-3,9 miljoner ton malm under året, med en total kassaflödespåverkande kostnad per ton om 32-36 dollar.

Vidare framgår att Lucara har reserverat 53 miljoner dollar för tidiga arbeten relaterade till den planerade underjordsgruvan vid Karowe. Ett slutgiltigt investeringsbeslut ska fattas under den andra halvan av 2020.

“De kassaflöden från rörelsen som vi förutser under 2020 bör tillåta oss att bedriva tidiga arbeten som är avgörande för att följa utvecklingsplanen, samtidigt som vi får möjlighet att utnyttja balansräkningen för att finansiera projektet på ett kostnadseffektivt sätt”, kommenterar vd Eira Thomas i pressmeddelandet.

Vad gäller den digitala diamanthandelsplattformen Clara, som kontrolleras av Lucara, upprepar bolaget att antalet aktörer i kundbasen ökat till 27.

“Ytterligare tillväxt väntas under 2020 i takt med att utbudet ökar genom plattformen, vilket balanseras av efterfrågan från kunderna. Produktion från tredje part bör komplettera diamanterna från Karowe”, skriver Eira Thomas.

Bolaget har tidigare haft ambitionen att addera ytterligare en producent på säljsidan före årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.