Luften ur 3D-sektorn

Den tidigare så heta 3D-printingsektorn har svalnat betydligt. Uteblivna volymorder, större konkurrens och mer rimliga förväntningar har halverat sektorn i år.

Med några få börsdagar kvar på börsåret är det mycket som pekar på att 2014 blev året då många av de mest hypade aktierna och sektorerna slutligen punkterades. Ett exempel är e-handelssektorn med klädbolagen i spetsen. Exempelvis har brittiska Asos, konkurrent till Kinnevikägda Zalando, fallit med nästan 60 procent det senaste året.

På den svenska börsen har biometribolagen Precise Biometrics och Fingerprint Cards sjunkit med 40 respektive 35 procent. För mobila betalningstjänstbolaget Seamless har luften helt gått ur och aktien har tappat hela 75 procent av sitt värde i år.

En annan sektor som växlat från het till betydligt kyligare är 3D-printing. Affärsvärlden har skapat ett vägt index av de fem mest framträdande aktierna inom 3D-printingsektorn, det vill säga svenska Arcam, 3D Systems, Stratasys, Ex One och Voxeljet. Indexet visar att sektorn har halverats det senaste året och att Arcam har utvecklats i linje med sektorn. Sämst utveckling har Voxeljet och Ex One haft med ett ras på 80 respektive 70 procent. Under samma tidsperiod har den tekniktunga Nasdaqbörsen stigit med 15 procent.

– Det är egentligen ingen större dramatik men den tidigare euforin har lagt sig. Utsikterna är fortfarande positiva men bolagen växer nu helt enkelt in i sin värdering. Börsen har anpassat kartan lite mer efter verkligheten, säger en analytiker som vill vara anonym.

Trots att 3D-printingsektorn har kollapsat på börsen så är de traditionella nyckeltalen för aktievärderingen fortfarande relativt höga. Svenska Arcam förväntas enligt analytikernas prognoser i databasen Factset omsätta 321 miljoner kronor med rörelseresultatet 27 miljoner kronor innevarande år. Dagens börsvärde motsvarar 8 gånger omsättningen eller 92 gånger det förväntade rörelseresultatet för 2014. Arcam handlas med premium relativt övriga sektorn. Amerikanska 3D Systems och Stratasys motsvarande värderingsmultiplar är kring 5 respektive 30 gånger.  

Långsiktigt är potentialen och möjligheterna med additiv tillverkning, som 3d-printing kallas på branschspråk, fantastiska. Den stora frågan är hur rak vägen framåt blir och i vilken hastighet allt utvecklas. Med andra ord hur snabbt additiv tillverkning anammas av de stora tillverkande bolagen som till exempel General Electric.

Flera olika industribedömare bedömer att marknaden kan växa med 20-30 procent per år under många år framöver och vara värd över 40 miljarder dollar om 20 år. Enbart General Electric ska de kommande fem åren investera 3,5 miljarder dollar i utrustning för att tillverka avancerade komponenter.

Analytiker som Affärsvärlden talat med pekar på att industrin trots allt har varit långsammare än väntat på att anamma 3d-printing inom tillverkning. Det är anledningen till att amerikanska Stratasys och 3D Systems istället har riktat sig mot konsumentmarknaden och förvärvat en mängd bolag inom detta område. 

Dessutom har stora företag som HP, Canon och Epson nu klivit in på marknaden för 3d-printing vilket ökar konkurrensen dramatiskt. Det största hotet på konsumentmarknaden är dock alla nya kinesiska konkurrenter som har pressat ner priserna ytterligare.

För Arcam, som är helt inriktad mot industrin, har aktiemarknaden väntat på volymorder (minst 5 system) från implantatindustrin eller flygindustrin. Aktiemarknaden vill helt enkelt ha en bekräftelse på att bolagets EBM-system är lämpad för volymproduktion för att bekräfta potentialen.

I början av december fick Arcam en order på fem Arcam Q10-system från implantattillverkaren Lima Corporate i Italien och aktien steg med 12 procent samma dag. Aktien har dock fallit tillbaka med 17 procent sedan dess. Helst vill aktiemarknaden se det stora genombrottet inom flygindustrin med volymorder från bolag som General Electric.

– Vid någon tidpunkt kommer EBM göra sin stora entré på produktionsgolvet. Det handlar nog bara om ett par år fram i tiden, säger en analytiker.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience