Lundberg: ”Inte förvånad över Martin-Löfs reservation”

Affärsvärlden har talat med Industrivärdens blivande ordförande Fredrik Lundberg om styrelsens beslut att peta Anders Nyrén och på vilket sätt SCA-stämman bidrog till beslutet.

Den 22 januari meddelade Sverker Martin-Löf att han lämnar samtliga sina styrelseuppdrag, bland annat posten som styrelseordförande för Industrivärden.

Meningen var att vd:n Anders Nyrén, som tog över efter Clas Reuterskiöld 2001, skulle ta Martin-Löfs plats som ny ordförande för investmentbolaget. Men på måndagsmorgonen meddelade valberedningen att den ändrat sig efter att huvudägarna – Industrivärden, Handelsbanken och Lundbergföretagen – meddelat att de saknar förtroende för Anders Nyrén.

I ett pressmeddelande förklarade bolaget att Anders Nyrén entledigas från vd-uppdraget och att hans anställning i Industrivärden sägs upp från och med den 6 maj i år. Fredrik Lundberg föreslås istället till ny styrelseordförande. I samband med detta meddelade Nyrén själv att han inte står till förfogande för val till bolagsstyrelsen.

– Vi anser inte att han är lämplig för uppdraget. Det har vi meddelat valberedningen och de har behandlat frågan och kommit med ett förslag som publicerades idag. Sedan har Anders Nyrén själv meddelat att han inte står till förfogande för styrelsen, säger Fredrik Lundberg till Affärsvärlden.

Varför anses Anders Nyrén som icke lämplig som ordförande?
– Det är en samlad bedömning som vi gör utifrån de intryck och erfarenheter vi har. Och då har vi kommit till den slutsatsen. Jag vill inte gå in på detaljer när det gäller den frågan.

När lämnade ni beskedet till Industrivärdens valberedning?
– Det gjorde vi i slutet av förra veckan.

Vad har hänt sedan valberedningen kom med sitt ursprungliga förslag fram tills nu?
– Det har hänt en hel del som man bland annat har kunnat följa via pressen. Det är inget konkret som jag kan peka på. Möjligtvis är det väl SCA:s stämma där de stora institutionerna röstade mot omval av Anders Nyrén. Det är ju en sak som har hänt.

Hur mycket kompetens går Industrivärden miste om när Anders Nyrén lämnar?
– Jag räknar med att den nya styrelsen ska fylla upp kompetensen väl och sedan pågår rekryteringen av en ny vd som vi hoppas ska bli en bra lösning. Jag känner att vi har förutsättningarna att leva upp till vår uppgift och ha den kompetens som behövs.

Vad är det för slags kompetens ni går miste om?
– Det har jag svårt att specificera men den styrelse som är på förslag nu består av personer med en bred erfarenhet från olika delar av näringslivet. Jag är också väldigt glad över att Lars Pettersson kommer in som har en gedigen industriell bakgrund.

Det låter som att ni inte kommer tappa någon kompetens alls?
– Ja, det är klart att vi tappar Anders Nyréns kompetens, men vad jag kan se så fyller vi på med annan kompetens.

Sverker Martin-Löf reserverade sig mot det förändrade förslaget och därigenom indirekt mot dig som ordförande. Vad anser du om det?
– Det är en sak som han får stå för. Jag har ingen anledning att kommentera det.

Blev du förvånad?
– Nej, det blev jag inte.

Varför inte det?
– Jag kände på mig att det skulle kunna vara på det sättet och därför blev jag inte förvånad.

Var fick du den känslan från?
– Det vill jag inte gå in på. Det är många faktorer som ligger till grund för det.

Hur ser du på korsägandet mellan SCA och Industrivärden?
– Det är en sak som SCA får hantera. Utifrån Industrivärdens synvinkel så är SCA ett bra bolag som väl platsar i vår portfölj.

Öppnar detta på sikt för ett samgående mellan Lundbergs och Industrivärden?
– Det ser jag inte framför mig. Det är två separata bolag idag. Lundbergs har sin historia och sin förankring inom fastighetsbranschen och Industrivärden har sin. Jag tror att bolagen mår bra av att stå på egna ben. Lundbergs har ju investerat i Ivärden därför att vi bedömer att det kommer att bli en bra affär och att vi får en bra avkastning på vår investering.

Vad vill du göra om du blir vald till ny ordförande i Industrivärden?
– Jag vill försöka att göra ett så gott jobb som möjligt och det jobbet går ut på att åstadkomma en god avkastning på det kapital vi har. I grunden är Ivärden ett kapitalförvaltande bolag, så vi måste ha fokus på värdeskapande för att aktieägarna ska få så god avkastning som möjligt. Det är det som jag tänker fokusera på och hoppas kunna bidra till.

Vad har du för plan för att kunna uppnå ditt mål?
– Det är inga revolutionerande planer som ligger bakom. Det är helt enkelt att sköta det vi har att hantera på ett så bra sätt som möjligt. Vi är delägare i ett antal börsnoterade företag och det gäller att utse bra styrelseledamöter och ha en bra dialog med dem och utöva ett aktivt ägande som är värdeskapande. Och det gäller naturligtvis att göra det med kompetens.

Gillar du att jaga, förresten?
– Jodå, jag jagar lite grann, men inte så mycket.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets