Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lundin Mining uppges vara intresserade av chilenskt kopparprojekt

2018-09-14 07:47

Lundin Mining är en av spekulanterna på en andel i det chilenska kopparprojektet Quebrada Blanca, som kontrolleras av kanadensiska Teck Resources.

Det rapporterar Reuters, med hänvisning till två källor.

Lundin Mining förlorade nyligen en budstrid om koppartillgångar i Serbien och har en välfylld kassa efter försäljningen av andelen i Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo.

Fas 2 i expansionen av Quebrada Blanca beräknas kräva investeringar om 4,8 miljarder dollar och Teck sägs leta efter investerare som vill köpa in sig med andelar om totalt 30-40 procent.

Expansionsplanerna fick nödvändiga tillstånd i augusti. Syftet är att förlänga gruvans beräknade livstid med 25 år och öka produktionen till 300.000 ton koppar årligen från fjolårets drygt 23.000 ton.

Intresset väntas vara starkt, skriver Reuters, mot bakgrund av bristen på nya kopparprojekt och en väntat fortsatt stabil efterfrågan. Utöver Lundin Mining sägs de japanska handelshusen Sumitomo och Mitsubishi vara intresserade, liksom den amerikanska kopparjätten Freeport-McMoran (en tidigare partner till Lundin Mining i Kongo), samt kinesiska Chinalco.

Inget av de utpekade bolagen vill kommentera uppgifterna. En affär väntas bli klar i det fjärde kvartalet.

I en separat intervju med Reuters upprepar Lundin Minings nya vd Marie Inkster företrädaren Paul Conibears budskap att bolaget är på jakt efter nya tillgångar. Förvärvspolitiken kommer dock även fortsättningsvis vara "disciplinerad" och fokuserad på områden med låg politisk risk.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom