Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lundin Petroleum i täten på börsen

2015-04-08 10:06

Kurserna på Stockholmsbörsen inleder onsdagshandeln runt nollan medan en storaffär får fart på Lundin Petroleum och andra oljebolag som sticker ut med ordentliga uppgångar. Industrivärden släpper sin första delårsrapport för året.

SIX Generalindex var klockan 10.20 oförändrad vid 532 medan OMXS30-index också var oförändrad vid 1.697. Omsättningen var 2,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Flera svenska oljebolag stiger rejält på onsdagsförmiddagen trots något sjunkande oljepris. Detta med bidrag av att Royal Dutch Shell har lämnat ett rekommenderat bud på energikollegan BG Group på totalt 47 miljarder pund.

Bland de större oljebolagen har Lundin Petroleums aktie rusat +8,3 procent och listas även som morgondagens mest handlande aktie.

Finansinspektions insynslista från tisdagen visade även att Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin har sålt ytterligare 200.000 aktier i oljebolaget den 2 april, via Landor Participations. Innehavet uppgår efter försäljningen till drygt 11,1 miljoner aktier.

Även sektorkollegorna Africa Oil och Enquest visade uppgångar på +4,2 respektive +3,2 procent.

Den mindre omsatta sektorkollegan PA Resources handelsstoppades före öppningen. På tisdagskvällen meddelade bolagets storägare Gunvor Group att de inte har för avsikt att bidra med ny finansiering till bolaget varken i form av aktiekapital eller nya lån. Aktien noterades sist på 1,1 kronor.

Industrivärden släppte i dag sin första kvartalsrapport för 2015 och redovisade ett starkt nettoresultat på 11.699 miljoner kronor jämfört med 5.627 miljoner kronor i fjol. Även utdelningsintäkterna från aktier och värdeförändringar på aktier var bättre än fjolårets och uppgick till 1.165 miljoner kronor respektive 10.600 miljoner.

A-aktiens totalavkastning landade på 19 procent i kontrast till SIX Return Index som uppgick till 16 procent för samma period.

Substansvärdet uppgick till 184 kronor per aktie, att jämföra med förra årets 169 kronor. Aktien var upp 0,5 procent.

Japanska Canon har meddelat att de fullföljer sitt bud på nätkameraföretaget Axis trots att aktivistfonden Elliot Capital i slutet av mars flaggade upp för ett innehav i Axis om 10 procent av kapitalet och rösterna. Canon uppger även att de inte avser att höja sitt bud på bolaget eller köpa aktier till ett pris som överstiger budkursen på 340 kronor per aktie. Axis aktie var oförändrad.

Telia har kommit överens med mediebolaget SBS om att teckna ett nytt avtal rörande tv-kanalerna Animal Planet, Discovery, Eurosport, Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och TLC. Dessutom tillkommer Investigation Discovery inom kort. Telia var upp 0,1 procent.

Bland övriga bolagsnyheter har Eltel tecknat avtal med norska Hafslund som omfattar 630.000 mätare för direktavläsning av el. Knowit har tecknat ramavtal med Kammarkollegiet inom systemutveckling. Eltel och Knowit noterades upp +1,5 respektive ned -1,7 procent.

Bland rekommendationsnyheterna har Handelsbanken höjt rekommendationen på mäklarbolaget Avanza till öka från tidigare minska. Avanza noterades upp med 3,2 procent.

På onsdagen höjer även Goldman Sachs rekommendationen på Kinnevik-ägda Zalando till sin starka köplista "conviction buy", från tidigare köp. Kinnevik var upp 0,2 procent.

Bland kommande makronyheter riktas dagens fokus på Federal Reserves protokollsläpp från sitt penningpolitiska möte.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom