Lundin Petroleum i täten på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inleder onsdagshandeln runt nollan medan en storaffär får fart på Lundin Petroleum och andra oljebolag som sticker ut med ordentliga uppgångar. Industrivärden släpper sin första delårsrapport för året.

SIX Generalindex var klockan 10.20
oförändrad vid 532 medan OMXS30-index också var oförändrad vid 1.697. Omsättningen var 2,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Flera svenska oljebolag stiger
rejält på onsdagsförmiddagen trots något sjunkande oljepris. Detta med bidrag av att Royal Dutch Shell har lämnat ett rekommenderat bud på energikollegan BG Group på totalt 47 miljarder pund.

Bland de större oljebolagen har
Lundin Petroleums aktie rusat +8,3 procent och listas även som morgondagens mest handlande aktie.

Finansinspektions insynslista från
tisdagen visade även att Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin har sålt ytterligare 200.000 aktier i oljebolaget den 2 april, via Landor Participations. Innehavet uppgår efter försäljningen till drygt 11,1 miljoner aktier.

Även sektorkollegorna Africa Oil
och Enquest visade uppgångar på +4,2 respektive +3,2 procent.

Den mindre omsatta sektorkollegan
PA Resources handelsstoppades före öppningen. På tisdagskvällen meddelade bolagets storägare Gunvor Group att de inte har för avsikt att bidra med ny finansiering till bolaget varken i form av aktiekapital eller nya lån. Aktien noterades sist på 1,1 kronor.

Industrivärden släppte i dag sin
första kvartalsrapport för 2015 och redovisade ett starkt nettoresultat på 11.699 miljoner kronor jämfört med 5.627 miljoner kronor i fjol. Även utdelningsintäkterna från aktier och värdeförändringar på aktier var bättre än fjolårets och uppgick till 1.165 miljoner kronor respektive 10.600 miljoner.

A-aktiens totalavkastning landade
på 19 procent i kontrast till SIX Return Index som uppgick till 16 procent för samma period.

Substansvärdet uppgick till 184
kronor per aktie, att jämföra med förra årets 169 kronor. Aktien var upp 0,5 procent.

Japanska Canon har meddelat att de
fullföljer sitt bud på nätkameraföretaget Axis trots att aktivistfonden Elliot Capital i slutet av mars flaggade upp för ett innehav i Axis om 10 procent av kapitalet och rösterna. Canon uppger även att de inte avser att höja sitt bud på bolaget eller köpa aktier till ett pris som överstiger budkursen på 340 kronor per aktie. Axis aktie var oförändrad.

Telia har kommit överens med
mediebolaget SBS om att teckna ett nytt avtal rörande tv-kanalerna Animal Planet, Discovery, Eurosport, Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och TLC. Dessutom tillkommer Investigation Discovery inom kort. Telia var upp 0,1 procent.

Bland övriga bolagsnyheter har
Eltel tecknat avtal med norska Hafslund som omfattar 630.000 mätare för direktavläsning av el. Knowit har tecknat ramavtal med Kammarkollegiet inom systemutveckling. Eltel och Knowit noterades upp +1,5 respektive ned -1,7 procent.

Bland rekommendationsnyheterna har
Handelsbanken höjt rekommendationen på mäklarbolaget Avanza till öka från tidigare minska. Avanza noterades upp med 3,2 procent.

På onsdagen höjer även Goldman
Sachs rekommendationen på Kinnevik-ägda Zalando till sin starka köplista ”conviction buy”,
från tidigare köp. Kinnevik var upp 0,2 procent.

Bland kommande makronyheter riktas
dagens fokus på Federal Reserves protokollsläpp från sitt penningpolitiska möte.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

532    

+0,0  

+16,7

OMX Stockholm 30           

1.697    

-0,0   

+15,9

SIX Return index             

976    

+0,0   

+18,1

SIX Sverige cykliskt 15      

488    

+0,3   

+22,4

SIX Sverige defensivt 15     

514    

-0,0   

+14,2

SIX Volatilitetsindex       

15,1    

+0,3    

-3,6

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco