Lundin Petroleum vinnare på sur börs

2016-01-14 09:24 Affärsvärlden SIX
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde likt övriga Europa torsdagen med sjunkande kurser. Bakgrunden är att det sura marknadshumör som rått under årets inledning surnat till ytterligare efter ett kraftigt börsfall i New York i går.

Bästa sektor var råvaror där Lundin Petroleum steg efter att Statoil köpt in sig i bolaget. Sämsta sektorer var hälsovård och telekom. I Europa var resor och fordon svagast och fastigheter och detaljhandel starkast.

SIX Generalindex var klockan 09.44 1,8 procent lägre vid 449 medan OMXS30 var 1,7 procent lägre vid 1.338. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

USA-börserna öppnade positivt i går men handlades sedan gradvis lägre under dagen för att stänga nära dagslägsta. Nedgången summerades till 2,5 procent för S&P 500 och till hela 3,5 procent för Nasdaq Composite. Svagaste sektorerna var sällanköp, IT och bioteknik.

Den svenska inflationsstatistiken kom i linje med förväntningarna i december och är alltjämt långt under Riksbankens mål på 2 procent. På makroagenda i övrigt står ett penningpolitiskt besked från Bank of England vid 13.30 svensk tid.

Dagens största börsnyhet var att Statoil har köpt knappt 12 procent av aktierna i Lundin Petroleum för cirka 4,6 miljarder kronor. Det blir en snittkurs på knappt 124 kronor, vilket är klart högre än onsdagens stängningskurs på 96,50. Således handlades Lundin upp 6,7 procent till 103 kronor på torsdagen.

Bland övriga nyheter noterades att Ericsson förlängt sina patentlicensavtal med Huawei och upprepat sin prognos för patentintäkter 2015. Aktien var ned 2,3 procent.

Telia Sonera kommer att skriva ned tillgångar på 7,2 miljarder kronor i det fjärde kvartalet. 5,3 miljarder stammar från Uzbekistan och 1,9 miljarder från Danmark. Aktien var ned 2,4 procent.

Swedish Matchs samriskbolag Scandinavian Tobacco Group inleder en process för att notera sig i Köpenhamn. De nuvarande ägarna kommer att sälja upp till 40 procent. SWMA tappade 1,4 procent.

Neurovive var upp 2,2 procent. För att stärka samarbetet mellan bolagen har Neurovive köpt 5 procent av brittiska Isomerase Therapeutics för drygt 0,74 miljoner egna aktier. Man kommer att förvärva ytterligare 5 procent senare i år för 0,55 miljoner pund i kontanter.

Som brukligt är inför rapportperioder har bankernas analytiker jobbat hårt och precis som tidigare dagar är det fler höjda rekommendationer än sänkta.

Evolution Gamning höjdes till köp av Nordea, Castellum och Securitas höjdes till köp av Handelsbanken och Collector höjdes till köp av SEB. Evolution sjönk 0,6 procent, Castellum 0,8 procent, Securitas steg 0,8 procent medan Collector backade 0,2 procent.

Några sänkningar var det också. Tieto sänktes till neutral av UBS och Lundin Mining sänktes till jämvikt av Barclays. De båda aktierna backade 2,7 respektive 2,4 procent.

Journalisterna på Aktiespararen har också varit i farten. De rekommenderar sina läsare att köpa 2E Group, Investor, Inwido, Meda och Nobia samt avvakta med NCC. Noterbara kursrörelser där var 2E Group som steg 3,2 procent.

Senare i dag kommer den första stora amerikanska bankrapporten då JP Morgan Chase publicerar sina siffror vid 13-tiden.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom