Lundin Petroleums vd: Hela året har varit fantastiskt

Oljebolaget Lundin Petroleums resultat för det tredje kvartalet var bättre än analytikerna räknat med och oljeproduktionen var hög och stabil.
Lundin Petroleums vd: Hela året har varit fantastiskt - alex-schneiter-lupe-700_binary_6977031.jpg

”Hela året har varit fantastiskt. Edvard Grieg har fortsatt att leverera mycket väl”, säger Alex Schneiter till Nyhetsbyrån Direkt.

Lundin Petroleum smalnar av och höjer mittpunkten i sin prognos för helårets produktion till 90.000-95.000 fat oljeekvivalenter per dag, från tidigare 75.000-95.000 fat per dag.

Lundin Petroleum klår förväntningarnaOljebolaget Lundin Petroleums ebitda-resultat blev 411 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2019. 

Bakom höjningen ligger, förutom att året närmar sig sitt slut, att Edvard Grieg överskridit förväntningarna, att Johan Sverdrup-fältet inledde produktion tidigare än beräknat och att produktionsökningen vid Sverdrup gått snabbare än väntat.

”Operatören Equinor har gjort ett makalöst jobb och några stora problem har inte uppstått. Anläggningen är väldigt stabil”, konstaterar Alex Schneiter.

Trots framgångarna hittills ändrar bolaget inte sina långsiktiga mål om mer än 150.000 producerade fat per dag till 2020 och 170.000 fat per dag 2023.

”Vi står fast vid dem, trots att vi i somras sålde 2,6 procent av Sverdrup. Efter bara en månads produktion är det för tidigt att göra några förändringar långsiktigt”, säger vd:n.

Analytiker ger tummen upp åt Lundin Petroleums rapportOljebolaget Lundin Petroleum får överlag gott betyg från analytiker för det tredje kvartalets rapport. 

I niomånadersrapporten sänker bolaget sin investeringsprognos, capex, till 1.055 miljoner dollar för 2019, från den tidigare uppskattningen om 1.110 miljoner dollar.

”Delvis handlar det om periodisering, att vi skjuter en del kostnader in i nästa år. Men delvis är det också besparingar på fas 1 vid Johan Sverdrup”, säger Alex Schneiter.

På prospekteringssidan fortsätter bolagets intensiva arbete även nästa år.

”Vi har gjort fem fynd i år, om än ganska små. Ska jag vara brutalt ärlig så hade jag hoppats på mer”, fortsätter Alex Schneiter.

”Vi har tre riktigt spännande borrningar framför oss i år och 2020 räknar vi med att borra tio brunnar. Nästa år blir nog ett av de mest aktiva någonsin för oss”, säger Lundin Petroleum-chefen, som är övertygad om att mer finns att hämta på den norska kontinentalsockeln.

Av delårsrapporten framgår också att Lundin Petroleum investerat 60 miljoner dollar, notsvarande cirka 580 miljoner kronor, i en licensandel i projektet Leikanger i västra Norge.

Leikanger ska producera el från vattenkraft, vilket ska leda till en rejäl minskning av koldioxidutsläppen för Lundin Petroleums största fält, Sverdrup och Grieg.

”Sverdrup är helt elektrifierat och vi har beslutat att även Grieg ska elektrifieras fullt ut. Vi kommer att bli en av de producenter som släpper ut minst koldioxid i världen per enhet. Det är viktigt, för jag är övertygad om att vi så småningom kommer att bedömas efter vårt miljöavtryck”, säger Lundin Petroleums vd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.