Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lyft på Kinabörserna

2019-08-16 08:52
Foto: imago stock/IBL

Asienbörserna utvecklades blandat på fredagen med plus i Kina och en stängning kring oförändrade nivåer på Tokyobörsen.

Stämningen på Kinabörserna förbättrades av nyheten om att Kinas statliga planeringsorgan NDRC har godkänt tolv investeringsprojekt till ett värde på 70,5 miljarder yuan och också planerar att öka folkets disponibla inkomster.

På Hongkong-börsen, som var upp 1 procent, fanns fastighetsaktier bland vinnarna.

Japanska räntor var på morgonen, svensk tid, svagt upp och yenen stabil mot dollarn. Bank of Japan drog på fredagen ned köpen av fem-tioåriga obligationer för första gången sedan i december och Japans tioårsränta sjönk tillfälligt till den lägsta nivån sedan 2016. På Tokyobörsen stängde Nikkei-index på +0,1 procent och det bredare Topix något högre. Även här var fastighetsaktier draglok, liksom bolag i telekomsektorn.

Nordkorea avfyrade på natten återigen projektiler i havet mellan Koreahalvön och Japan. Landet är argt över den gemensamma militärövning som Sydkorea och USA genomför för närvarande. Kospi-index i Sydkorea backade 0,6 procent.

I USA avslutade de ledande börsindexen torsdagen på plus, med undantag för Nasdaq som stängde på lätt minus, efter ännu en volatil handelsdag där handelskonflikten mellan USA och Kina fortsatte vara i centrum. USA:s president Donald Trump sade på torsdagen att Kina vill ha ett avtal med USA och att framsteg görs i samtalen med Peking, enligt amerikanska medier.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom