Lyfta sanktioner pressar oljan

2016-01-18 10:50 Affärsvärlden SIX
Foto: All over press

Oljepriserna har fortsatt att pressas under måndagens handel, efter att sanktionerna mot Iran upphävts i helgen. Såväl Brent- som WTI-oljepriset handlades under morgonen till de lägsta nivåerna sedan hösten 2003.

"Det ytterligare utbudet från Iran kunde inte ha kommit vid ett sämre tillfälle givet att marknaden redan har ett överutbud", skrev Commerzbank i en kommentar.

Samtidigt har en stor del av effekterna av de hävda sanktionerna redan prisats in i marknaden och beskedet kommer inte som någon större överraskning. Det bidrog till att priseffekterna under förmiddagen ändå blev relativt små, även om sannolikheten för en snar prisåterhämtning anses ha försämrats med ett definitivt besked om hävda sanktioner.

"Utsikterna för ytterligare olja från Iran kommer sannolikt att utesluta en prisåterhämtning under överskådlig tid", fortsätter Commerzbank.

FN:s atomenergiorgan IAEA meddelade på lördagen att Iran har uppfyllt sin del av kärnenergiavtalet som slöts i somras, vilket betyder att de internationella sanktionerna mot landet nu kommer att lyftas.

"IAEA har verifierat att Iran har uppfyllt sina åtaganden om att avveckla mycket av sitt kärnenergiprogram. USA och EU kommer omedelbart att lyfta de kärnenergirelaterade sanktionerna", sade USA:s utrikesminister John Kerry på lördagen.

Iranska tjänstemän sade på söndagen att landet förbereder sig för att öka sin produktion med en halv miljon fat per dag, och att en del av den extra produktionen kan säljas direkt via existerande kontrakt med kunder i Kina och andra asiatiska länder.

Enligt chefen för det statliga oljebolaget National Iranian Oil, Rokneddin Javadi, kan det emellertid ta upp till nio månader innan Iran skriver under sitt första nya oljekontrakt. Han underströk samtidigt att man fortfarande planerar att öka sin produktion med en miljon fat per dag, men att det kan ta tid med anledning av restriktioner för landets banker.

Irans oljeproduktion föll med mer än 1 miljon fat per dag efter att de internationella sanktionerna stramades åt 2012.

Enligt de genomsnittliga estimaten bland 12 ekonomer och analytiker kommer Irans produktion att öka med 100.000 fat per dag en månad efter att sanktionerna mot landet tagits bort. Därefter förväntas produktionen öka med 400.000 fat per dag inom sex månader.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimo sade på söndagen att stabiliteten kommer att återvända till den globala oljemarknaden genom samarbetet mellan större producenter. Det kommer dock sannolikt att ta tid.

Oljekartellen Opec, där Saudiarabien är en tongivande medlem, har hittills vägrat att sänka sin produktion för att pressa upp priserna. Under föregående vecka avvisade Förenade Arabemiraten ett initiativ från Nigeria om att hålla ett krismöte för att diskutera strategin.

På måndagen sade Omans oljeminister att man är redo att sänka produktionen i samarbete med andra och att man kan tänka sig en egen produktionsminskning med 5-10 procent.

Under dagen väntas Opecs månadsrapport och IEA:s motsvarighet presenteras på tisdagen.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom