Magdalena Andersson: Ekonomin utvecklas väldigt bra

2016-01-11 08:51 Affärsvärlden SIX
Finansminister Magdalena Andersson presenterar en extra ändringsbudget för 2015, under en pressträff i Rosenbad. Foto: Christine Olsson / TT

Sveriges ekonomi utvecklas väldigt bra, anser finansminister Magdalena Andersson som pekar på att BNP-tillväxten bedöms ha blivit 3,6 procent i fjol - den högsta takten på över fyra år.

"Den positiva utvecklingen i ekonomin och på arbetsmarknaden i Sverige ser ut att fortsätta även under 2016 och trots de ökande kostnader som uppstår genom det stora antal personer som har sökt asyl i Sverige så lyckas vi även stärka de offentliga finanserna framöver", skriver Magdalena Andersson på Dagens Industris debattsida.

"Tillväxten drivs huvudsakligen av hushållens konsumtion och av investeringar, främst i tjänstesektorn och fastighetssektorn men också inom industrin", enligt finansministern.

Hon nämner positiva signaler kring storföretagen Astrazeneca, SCA och Volvo. Även arbetsmarknaden går bra, enligt finansministern som pekar på att har antalet människor som har ett arbete att gå till ökat med nästan 70.000 sedan regeringen tillträdde förra hösten.

"Det finns nu många arbetsgivare med stora anställningsbehov och vi har aldrig haft så många lediga jobb i svensk ekonomi, över 80.000", framhåller finansministern och lyfter fram vikten av att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

Vidare uppger sig Magdalena Andersson se stor potential till ökat samarbete över blockgränsen.

"I samtliga fall som de borgerliga partierna har tackat ja till att föra samtal med regeringen har breda överenskommelser också slutits. Det gäller till exempel försvaret, betyg och amorteringskrav och nu senast migration och etablering. Från regeringens sida står vi fast vid att Sverige behöver mer samarbete och vi är fortsatt redo att föra samtal med alla seriösa partier kring framtida utmaningar. Samarbete stärker Sverige", resonerar Magdalena Andersson avslutningsvis.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS