Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Magdalena Andersson: Hoppas Borg har rätt

2012-05-02 14:03
Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Scanpix

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson är starkt kritisk till regeringens vårbudget men hoppas ändå att Anders Borg får rätt.

Socialdemokraterna vill satsa på en politik för fler jobb och växande företag.

Detta ska bland annat uppnås genom ökade drivkrafter för personer som lever på socialbidrag, ungdomskontrakt för unga arbetslösa utan gymnasieutbildning och ökad avdragsrätt för företag som investerar i forskning och utbildning,

Det framgår av Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion "Kunskap och arbete bygger Sverige", som presenterades på onsdagen.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson upprepade vid en pressträff sin kritik mot regeringens vårbudget, som hon tyckte var tunn på förslag för att minska arbetslösheten, inte minst för ungdomar.

Hon upprepade också att hon anser att regeringens prognos för tillväxten 2013 är alltför optimistisk och även för arbetslösheten. Här skulle det behövas mycket mer arbetsmarknadspolitik för att nå dessa prognoser, sade hon och upprepade också att det i stort sett bara är krisländerna som har högre ungdomsarbetslöshet än Sverige.

- Jag hoppas att det är Anders Borg som har rätt och de andra fel, sade Magdalena Andersson.

Förra veckan avslöjade Socialdemokraterna att de vill satsa på ett jobb- och utbildningskontrakt för unga arbetslösa utan gymnasieexamen. Kostnaden beräknas till cirka 2 miljarder kronor och finansieras genom avveckling av den generella nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga.

Socialdemokraterna har tagit ställning för att utveckla det finanspolitiska ramverket med ett sysselsättningsmål, men ännu inte fattat slutgiltigt beslut om hur det ska definieras.

Partiet vill inrätta en nationell innovationsberedning, ledd av statsministern, och som bör ges högsta politiska prioritet.

Ett annat förslag är en statlig riskkapitalfond med särskilt fokus på innovativa små och medelstora industri- och tjänsteföretag.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom