Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Magdalena Andersson: ISK istället för 3:12

2017-09-12 10:57
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) lägger skulden för höjd ISK-skatt på oppositionen. När hotet om misstroendevotum stoppade andra skattehöjningar hamnade den populära sparformen i stället i fokus, enligt ministern.

Efter oppositionens hot om misstroendevotum i augusti drog regeringen tillbaka förslaget om ändrade 3:12-regler, också kallad entreprenörskatt, som i praktiken handlade om att det skulle bli svårare för företagare att ta utdelning från bolaget i stället för lön. Regeringen drog också tillbaka förslaget om ändrad brytpunkt för statlig inkomstskatt, men behåller förslaget om flygskatt.

Vänsterpartiet såg det som en seger när talespersonen Ulla Andersson i helgen kunde avslöja att regeringen i den kommande budgeten i stället föreslår en höjning av skatten på ISK (investeringsparkonto) med 0,25 procentenheter. Kritiken har de senaste dagarna varit mycket hård från många håll, men Magdalena Andersson försvarar förslaget när hon för första gången kommenterar det:

– Vi har haft ambitionen, och inte minst har Vänsterpartiet ansett det viktigt, att höja skatten på kapital. Tidigare hade vi förslag om att ändra 3:12-reglerna som tydligare hade slagit mot de med de allra högsta inkomsterna, men även det här förslaget riktas mot samma grupp.

– Om man har en kvarts miljon kronor på sitt ISK-konto handlar det om en skattehöjning med 250 kronor om året. För vanliga löntagare är det en väldigt marginell skattehöjning och har man ett jobb kommer man att tjäna betydligt mer på skattereduktionen för fackföreningsavgiften, fortsätter hon.

En stor del av de senaste dagarnas kritik mot förslaget har handlat om att det är fel att beskatta sparande hårdare när skuldsättning fortfarande premieras med generösa avdrag. Många anser också att det är fel av politikerna att ändra reglerna för en sparform som måste vara långsiktigt förutsägbar. Finansministern ser det inte så.

– ISK är fortfarande ett skattemässigt gynnat sparande och höginkomsttagare är mer gynnade eftersom de oftast har mer pengar på banken. Så fördelningspolitiskt är det en väl motiverad reform.

Hade regeringen genomfört skattehöjningen om förslaget inte kommit från Vänsterpartiet?

– Det är en hypotetisk fråga. Men det är klart, hade de borgerliga partierna inte stoppat 3:12-reglerna hade vi haft en annan finansiering av de skattesänkningar som vi föreslår, säger Magdalena Andersson.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom