Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Magdalena Andersson: Mycket stram budget

2015-08-07 07:16
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jessica Gow / TT

Sveriges finansminister Magdalena Andersson ser positiva signaler avseende den svenska ekonomin men reformutrymmet är begränsat.

"Det behöver vara en mycket stram budget som läggs i höst", sade hon under gårdagen enligt en artikel i Dagens Industri.

I budgeten kommer man bland annat presentera förslag på sänkt rotavdrag och höjd bensinskatt. Det kommer dock inte att bli några nya skattehöjningar, utöver de som tidigare aviserats.

Många av reformerna som fanns med i förra årets budget, vilka röstades ned i riksdagen, kommer även att återkomma i höst. Finansministern lovar bland annat sänkt skatt för pensionärer, slopad bortre gräns i sjukförsäkringen samt höjt tak i a-kassan. Hon lovar även åtgärder för fler jobb.

Andersson konstaterade att läget i Grekland nu ser bättre ut än i början av juli, då den senaste prognosen levererades. Regeringens bedömning då var att BNP-tillväxten hamnar på 2,6 procent i år och på 2,7 procent nästa år.

Regeringen samlas i Harpsund den 21 augusti för budgetöverläggningar. Då kommer även en ny prognos för Sveriges ekonomi att presenteras.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom