Magdalena Andersson öppnar för statligt ägande i krisande företag

Finansminister Magdalena Andersson öppnar för att staten kan gå in som ägare i krisande företag till följd av coronakrisen. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

”Det är absolut en fullt möjlig väg att gå”, säger hon.

Finansministern påpekar samtidigt att i den företagsakut som regeringen skapat, med många småföretag, så har staten inte riktigt kompetens för att gå in och vara ägare till tusentals caféer och restauranger. Därför används det vanliga banksystemet för de kreditgarantier som getts.

”Men handlar det om färre och större bolag så är det en möjlig väg”, säger Andersson.

På en fråga om statligt kapital bör kopplas till ägande i större utsträckning svarar finansministern:

”Det är så vi brukar jobba i Sverige. Skattebetalarna är med och tar en risk och ska också ha möjlighet att vara med på uppgången, när det vänder, och kunna få tillbaka en del av pengarna.”

Beträffande aktieutdelningar säger Magdalena Anderson vidare att ”det är klart att det kan sticka i skattebetalarnas ögon” om företag som tar emot statligt stöd samtidigt gör stora aktieutdelningar.

På en fråga om risken för en ekonomisk depression och massarbetslöshet i Sverige svarar finansministern att det handlar helt om hur långvarig krisen är, och vad som händer i andra länder givet att Sverige är ”väldigt exportorienterat”.

Hon talar också fyra faser för krishanteringen i den ekonomiska politiken; den första handlade om att ge vården resurser och begränsa smittspridningen, fas två var de snabbt framtagna krispaketen för att skydda jobb och företag. Nu väntar nästa steg: insatser för att begränsa skadorna av den arbetslöshet som ändå kommer att uppstå, samtidigt som pengar ska sparas till tiden efter den akuta viruskrisen.

”Vi vill ha resurser kvar så att vi kan återstarta ekonomin, både i form av konsumtionsstimulanser och investeringar. För att kicka igång ekonomin men också för att vi vill ställa om Sverige till ett mer klimatsmart samhälle”, säger Magdalena Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets