Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Magdalena Andersson: SBAB ska bli ”blåslampa” på storbankerna

2014-03-25 13:35
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg/TT

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson räds inte en höjning av kapitalkraven för bankerna och hon vill även göra SBAB till en ”blåslampa” på övriga storbanker.

De fyra svenska storbankerna Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank ökade vinsterna med i snitt 3 procent 2013 jämfört med året dessförinnan. Den sammanlagda vinsten uppgick till cirka 70 miljarder kronor för helåret. I genomsnitt delade bankerna ut 66 procent av vinsterna varav 75 procent av dessa gick till aktieägarna, skriver Bloomberg.

Magdalena Andersson (S) vill nu öka konkurrensen på den svenska finansmarknaden genom att använda helstatliga SBAB som ”blåslampa”.

- Med tanke på de höga vinsterna som vi ser i bankerna kan man undra lite över om konkurrensen verkligen fungerar, säger hon i en intervju med Bloomberg och fortsätter:

- Vi måste titta på om vi kan utnyttja SBAB på ett mer effektivt sätt, mer aggressivt än vi gör idag, men det måste ske på ett ansvarsfullt sätt.

Att göra som regeringen vill och sälja SBAB, liksom en aktiepost i Telia Sonera - för att minska det statliga underskottet – är inte aktuellt. Det bör finnas andra sätt att minska underskottet menar hon.

Däremot håller hon med Anders Borg (M) när det gäller en fortsatt höjning av kapitaltäckningskraven för bankerna.

- Jag är absolut öppen för att höja kapitaltäckningskraven ytterligare. Det är en fråga som vi behöver följa upp kontinuerligt, säger hon till Bloomberg.

Magdalena Andersson är även orolig för den höga skuldsättningen bland de svenska hushållen. Bland annat funderar hon på ett sätt att tvinga bolånetagare att öka amorteringen på sina bostadslån. Dagens ränteavdrag tänker hon däremot inte ändra på.

- Det som är mest akut och vilket skulle lösa en hel del problem parallellt – bostadsbristen men också den höga skuldsättningen – är att få igång bostadsbyggandet, säger hon till Bloomberg.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom