Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklare: "Flödesdriven börs"

Stockholmsbörsen noterade stabila uppgångar under veckans sista handelsdag. Fredagen präglades av ett positivt momentum sedan både svenska och utländska bolagsrapporter tolkats positivt.

- Vi har en marknad som är flödesdriven. Då osäkerheten minskar väljer pengar som ligger på sidlinjen att kliva in, även om fundamenten inte är riktigt självklara, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt en knapp timme före stängning.

Trenden är dessutom en som verkar kunna fortsätta.

- Ja vi får ju 30 miljarder kronor i form av utdelningar de närmaste veckorna som sen ska in igen, fortsätter mäklarchefen.

OMXS30-index stängde på 767,8, motsvarande en uppgång på 3,0 procent. Omsättningen uppgick till skapliga 20 miljarder kronor.

Vinnarlistan toppades av bankerna som i likhet med i övriga Europa gick starkt med stöd av att Citigroup rapporterat den första nettovinsten på 18 månader.

Swedbank A avancerade 13,5 procent, till 43:80 kronor och fick dessutom stöd av uppgifter om att IMF nått ett avtal med Ukraina som innebär att utbetalningen av lånet kan återupptas. IMF:s utsända i Ukraina har också föreslagit att den aktuella utbetalningen höjs till 2,8 miljarder dollar, att jämföra med ursprungligen planerade 1,875 miljarder dollar. SEB A ökade 5,8 procent och Nordea klättrade 7,7 procent till 59:10 kronor.

Ericsson B steg 4,1 procent, till 79:10 kronor. Sony Ericsson rapporterade ett resultat före skatt på -370 miljoner euro för det första kvartalet, i linje med analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Cazenove skrev i en snabbanalys att det som överraskade, och det positivt, var att bolaget stärkte kassan genom att aggressivt ha sänkt sysselsatt kapital.

Starkt gick även Nokia som därmed utökade torsdagens rapportdrivna uppgång på nästan 10 procent genom att stiga ytterligare 3,3 procent, till 125:50 kronor. Rekommendations- och riktkurshöjningarna för Nokia har duggat tätt under dagen, bland annat har Goldman Sachs höjt rekommendationen till köp från tidigare neutral JP Morgan har höjt till neutral från undervikt.

Trelleborg lyfte 25,5 procent, till 60:75 kronor, sedan koncernens rörelseresultat exklusive engångsposter blev 63 miljoner kronor under det första kvartalet jämfört med väntade -55 miljoner kronor enligt SME Direkt. Den enda av bolagets fyra divisioner som lämnade ett resultat under marknadens förväntningar var Sealing Solutions.

Mer cykliska aktier utvecklades generellt väl. Sandvik handlades upp 6,8 procent till 58:75 kronor, Volvo B steg 4,4 procent till 54:00 kronor och Atlas Copco A var 5,9 procent högre till 67:00 kronor. Industrikonglomeratet General Electric, som normalt brukar ses som en konjunkturindikator, överträffade tidigare under fredagen konsensus med resultatet för det första kvartalet.

Axfood avancerade 2,0 procent till 156:50 kronor efter att ha rapporterat ett resultat som var 2,3 procent bättre än väntat. Ljuspunkten blev enligt analytiker framför allt Hemköp, som fortsätter att förbättra sin lönsamhet.

Affärsvärlden Redaktionen

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom