Makteliten möts i Davos

2016-01-20 08:06 Affärsvärlden TT
Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/TT

Migration och revolution - den fjärde industriella - tas upp när stater möter kapitalet och kändisar på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Oljeprisets fall, börsens och Kinas utveckling lär bidra till diskussionen.

I vimlet, bland tungviktare som USA:s vicepresident Joe Biden, utrikesminister John Kerry, Facebookchefen Sheryl Sandberg, GM;s vd Mary Barra finns också en rad svenskar. Statsminister Stefan Löfven deltar i seminarier och debatter om industriell utveckling och de sociala villkoren samt migration. Migrationsminister Morgan Johansson kommer också för att tala migration.

En av de öppna debatter som hålls inom ramen för forumet, som ibland beskrivits som ett mingelmöte ovan molnen för de mäktigaste, handlar om integration av invandrare. Löfven, Tysklands vice förbundskansler och S-ledare Sigmar Gabriel och ett amerikanskt framgångsnamn, företagaren Hamdi Ulukaya, finns bland talarna. Ulukaya, kurd från Turkiet, kom till USA för drygt 20 år och drog i gång som yoghurttillverkare. Nu försöker han få med företagarvärlden i arbetet för integration.

Vad arrangörerna läser in i begreppet "den fjärde industriella revolutionen" kanske ges av dragplåstren på seminarierna på det området. Förutom Facebookchefen märks den kinesiska e-handelsjätten Alibabas Jack Ma Yun och ledare för rumsförmedlaren Airbnb, Cisco, Dell och Baidu.

Om de behöver några maktlektioner från den digitala dramavärlden kan de kanske fråga skådespelare Kevin Spacey, en av dem som bär serien House of Cards. Han tävlar om uppmärksamheten vid sidan av företagsledare, organisationsföreträdare och toppolitiker, i kretsen av kulturpersoner som brukar finnas med i Davos.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom