Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Makthavarna under 40

2009-04-24 13:12

Här är hela listan över de makthavare under 40 år som har mest inflytande i svenskt näringsliv. Det är de som avgör villkoren för arbetsmarknaden, svensk konkurrenskraft och din privatekonomi. Och inte minst för dina barns framtid.

Oj, vad det har blåst på Affärsvärldens årliga lista över svenska, unga makthavare. Det är hela 45 nya namn på listan jämfört med förra året. Riskkapital­folket har till exempel fallit bort, med ett par undantag (nr 28, 35 och 83) som dock fått nöja sig med lägre rankning. In på listan välkomnar vi flera ansikten från kristidens nya hjälteklubb, de framgångsrika entreprenörerna (som nr 26, 27 och 95).

Klicka nedan för att se hela listan:
Sveriges mäktigaste under 40

Men tyngdpunkten på vår lista ligger, som vanligt, på toppchefer (och blivande toppchefer) i de stora börsbolagen och på representanter för de riktigt tunga ägarna. Unga makthavare är en brutalärlig lista. Avsikten med listan är att synliggöra människor som har verklig makt och stort inflytande på Sveriges ekonomi redan i dag, trots unga år, och som kan väntas ha det även i framtiden. Vi har inte letat efter människor som syns mest runt Stureplan, eller de som har mest att säga i tevesofforna. Vi har letat lite längre bort från strålkastarljuset. Bland annat har vi frågat samtliga 59 stora bolag på Stockholmsbörsen om vilka personer under 40 år som är viktigast hos dem. Vi har dammsugit styrelser och ledningar i företagen och institutionerna där det finns mest pengar och störst inflytande. Vi har frågat oss vilka personer, utöver toppchefer, styrelsemedlemmar och politiker, som har störst inflytande över vårt lands ekonomi. Här hittade vi investerare (som nr 71) som kan möjliggöra tillväxt i unga bolag, forskare (nr 80) med chans att hitta en blockbuster och personer som påverkar opinionen (nr 38 och 98).

Vi tycker att alla tjänar på att veta vilka som besitter den verkliga makten över vårt lands ekonomi. Samtidigt vet vi att många människor kommer att irritera sig på vår rankning. I synnerhet vad gäller de personer som är bland de högst placerade: ”Vad är det för svårt med att få makt om man föds med den?”

Men vi tar inte ställning i räckmacke-frågan. Och om det är någon tröst så vet vi att de flesta av de arvtagare och arvtagerskor som har mest makt i Sverige i dag inte alls uppskattar att vara med på listan. Är det något till exempel nr 2, 6 och 9 och inte minst Årets unga makt­havare nr 1 lärt sig av sina pappor så är det att verka utan att synas onödigt mycket utåt – framför allt inte i pressen.

Är du inte med på maktlistan – men vill in? Här intill läser du råden som kan hjälpa dig att hamna där om ett år eller två.

Linda Vikström

Anders Billing

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom