Maktskifte i Wallenbergsfären

Jacob Wallenberg, 44, tar ytterligare ett kliv framåt som blivande överhuvud för Wallenbergssfären och därmed kommande ordförande i Investor efter Percy Barnevik. Sedan årsskiftet är Jacob Wallenberg inte bara vice ordförande i Wallenbergstiftelsernas största stiftelse, Knut & Alice Wallenberg utan också officiell talesman för stiftelsens innehav.

Stiftelsen är största ägare i Investor som i sin tur är storägare i bolag som Ericsson, ABB, Astra Zeneca, Storaenso, Gambro, Electrolux, Scania, Volvo, SKF, OM och WM-Data. Wallenbergsstiftelserna äger dessutom egna aktier i merparten av dessa bolag.

Peter Wallenbergs roll som ordförande i Knut& Alice Wallenbergs stiftelse har därmed inte längre någon reell betydelse. Peter Wallenberg fyller 75 den 29 maj. Rent formellt kan han sitta kvar som ordförande hur länge som helst. Med sonen Jacob Wallenberg som officiell talesman har Peter å andra sidan helt delegerat kontakter med media och näringslivet till nästa generation. Jacob Wallenberg är idag en av två vice ordförande i Investor.

”Finns det saker som ska kommenteras av stiftelsen är det jag som får besvara den frågan”, säger Jacob Wallenberg till Ekonomi24.

Tidpunkten kunde knappast vara bättre vald för att annonsera en framflyttning av Jacobs position. I tisdags presenterade Jacobs kusin Marcus Wallenberg en stark rapport som VD för maktbolaget Investor. Bolaget lyckades under fjolåret med konststycket att både parera fjolårets oro på aktiemarknaden och bygga upp en balansräkning med flera tiotals miljarder kronor att spendera på möjliga affärer. Därmed kan nästa generation Wallenbergare sägas ha väl kontroll över släktarvet.

Jacob Wallenbergs kliv uppåt kommer samtidigt som stiftelserna ytterligare stärker sin makt över Investor. Vid årsskiftet ägde stiftelserna 20,4 procent av kapitalet och 44,1 procent av rösterna i Investor. Därmed har röstetalet ökat med två procent det senaste året. Även SEBs olika pensionsstiftelser har köpt röststarka aktier i Investor det senaste året. Jacob Wallenberg är ordförande i SEB. Sammantaget är Jacob Wallenberg talesman för drygt 50 procent av rösterna i Investor och 23 procent av kapitalet.

I stiftelserna sitter förutom Jacob och Peter, även Investors VD Marcus Wallenberg, kusin till Jacob. I styrelsen sitter även Jacobs bror Peter Wallenberg Jr och Marcus bror Axel. Där sitter även Björn Svedberg som därmed är den enda externa person som bjudits in i familjens innersta cirkel. Björn Svedberg sitter även med i Investors styrelse, men han är inte vice ordförande som Jacob.

Peter Wallenbergs reträtt från makten sker inte helt frivilligt. Trots att han inte uppträtt ofta i offentliga sammanhang verkar han ha roats av den mediauppståndelse som funnits kring hans person och makt. Den senaste intervjun han gav var till undertecknad våren 1999, i Dagens Nyheter. Han gav då uttryck för kraftig kritik mot Volvochefen Leif Johansson och dennes ordförande Lars Ramqvist för att de ville köpa Scania i vad an ansåg vara en industriellt felaktig affär. Kritiken riktades även indirekt till Investorledningen för att de förhandlade om försäljning av Scaniaktierna till Volvolägret. Därmed blottades en spricka i Wallenbergssfären, mellan framförallt Investors ordförande Percy Barnevik och Peter Wallenberg, en spricka Investor fortfarande arbetar med att reparera. Det är när undertecknad i vintras ånyo söker Peter Wallenberg för ett samtal som beskedet att Jacob nu är formell talesman annonseras.

Fakta/ Wallenbergssfären

# Familjen Wallenbergs största stiftelse Knut & Alice har tillgångar värda cirka 50 miljarder kronor. Stiftelsen ger varje år bidrag och forskningsanslag till olika Universitet och Högskolor till ett värde av över en halv miljard kronor.

# Investor har tillgångar värda cirka 150 miljarder kronor. Av Knut&Alice innehav finns cirka 40 procent i Investor-aktier och lika mycket i röststarka Ericsson-aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets