Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Malmström: Extremt oroad över USA:s protektionism

2017-06-20 09:10
Donald Trump. Foto: IBL

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström anser att USA:s hot om att begränsa stålimporten av säkerhetsskäl riskerar att utlösa protektionistiska reaktioner runt om i världen, och är "extremt oroad" för detta.

Det säger hon i en intervju med Bloomberg News.

"Det vore att öppna en Pandoras ask. Många andra länder skulle också kunna hänvisa till säkerhet och baserat på det vidta en mängd protektionistiska åtgärder", säger hon.

Bakgrunden är att USA i april inledde en utredning om stålimporter till landet, baserat på ett sällan åberopat avsnitt i en handelslag från 1962, "sektion 232". Enligt den får USA:s president "justera" importnivån om USA:s handelsdepartement skulle finna tecken på säkerhetshot i utländska leveranser.

Resultatet av utredningen väntas i juni, och enligt vad USA:s handelsminister Wilbur Ross sade i en intervju med Bloomberg TV, även den genomförd på måndagen, planerar presidenten Donald Trump att vidta "omfattande åtgärder" baserat på resultaten.

Cecilia Malmström säger i sin intervju att generella stålimportbegränsande åtgärder från USA hotar åtskilliga arbetstillfällen i Europa. EU skulle kunna svara med "bland annat" protester till WTO, enligt handelskommissionären, som inte vill utveckla vad "bland annat" innebär.

Hon efterlyser också internationellt samarbete för att få bukt med det internationella stålöverskottet, som hon anser huvudsakligen har orsakats av världens största stålproducent Kina.

Under 2016 importerade USA 26 miljoner ton stål, varav 3,2 miljoner ton från EU-företag som Thyssenkrupp, Salzgitter och Celsa. Dessa EU-leveranser var värda 2,8 miljarder euro enligt branschorganisationen European Steel Association (även känt som "Eurofer").

Som en jämförelse omsatte SSAB Americas (som är marknadsledare på grovplåt och plåtrullar, så kallade coils, i Nordamerika genom skrotbaserad produktion i främst Alabama och Iowa) 10,6 miljarder kronor 2016 genom stålleveranser på 1,9 miljoner ton.

Förra veckan sade Eurofer att eventuella USA-importbegränsningar riktade mot länder utanför EU skulle drabba även Europa, eftersom länderna i fråga i så fall skulle rikta om sin export från USA till Europa i händelse. Cecilia Malmström ansluter sig till denna uppfattning i Bloomberg-intervjun:

"Även om vi inte blir målet skulle vi bli 'collateral damage' i processen, vilket skulle drabba Europa väldigt hårt", säger hon.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom