Marc Faber: Centralbankerna är dömda att misslyckas

Investeraren Marc Faber är inte imponerad över de senaste beskeden från centralbankerna i USA och Japan. "Centralbankerna påminner mig om alkemister", säger han till CNBC.

På onsdagsmorgonen svensk tid offentliggjorde Bank of Japan (BOJ) att depositräntan lämnas oförändrad på -0,1 procent samtidigt som ett nytt QQE-program introducerades. På kvällen samma dag meddelade den amerikanska motsvarigheten Federal Reserve att även den amerikanska styrräntan lämnas oförändrad i intervallet 0,25-0,50 procent.

Börsmarknaderna reagerade positivt på beskeden. Det gjorde däremot inte Marc Faber.

– När jag tänker på centralbanker, tänker jag på alkemister. De försökte blanda ihop alla möjliga pulver och kemikalier för att tillverka guld. Och de misslyckades allihop, säger han till CNBC och fortsätter:

– Men centralbankerna blandar enbart vatten, med andra ord, papperspengar, och resultatet kan inte bli positivt i långa loppet.

Marc Faber påpekar också minusräntans negativa inverkan på pensionsfondernas utveckling.

– Med räntor på de här låga nivåerna kommer avkastningen aldrig att komma upp i den förväntade nivån på 7,5 procent. Det är fysiskt omöjligt, säger han till CNBC.

Var ska investerare då placera sina pengar? Enligt Marc Faber är svaret som vanligt: guld.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets