Marc Faber sparkas efter rasistisk kommentar

Finansgurun Marc Faber får lämna tre olika styrelser efter att han uttalat sig om att USA skulle likna Zimbabwe om USA befolkats av svarta istället för vita. Det skriver Bloomberg.

Den välkände finansprofilen Marc Faber, som ofta blir kallad för Dr. Doom och som står bakom det berömda nyhetsbrevet The Gloom Boom & Doom report, har lämnat styrelserna för kapitalförvaltaren Sprott och gruvbolagen Novagold Resources och Ivanhoe Mines. Detta efter att han i ett investerarbrev, där han uttalat sig kritiskt om borttagandet av statyer av amerikanska sydstatsledare, uttryckt sig på ett sätt som uppfattats som rasistiskt:

”Tack gode gud för att vita personer befolkade USA och inte svarta. Annars skulle USA se ut som Zimbabwe, vilket det kanske kommer att se ut som någon dag ändå, men USA fick åtminstone åtnjuta 200 år i den ekonomiska och politiska solen under den vita majoriteten. Jag är inte rasist, men realiteten – oavsett hur politiskt inkorrekt – behöver adresseras”

Sprotts vd Peter Grosskopf säger i ett uttalande att Marc Fabers kommentarer går helt på tvärs mot bolagets värderingar och att de är en besvikelse.

”Vi är stolta över att vara en organisation med mångfald och kommentarer av denna typ kommer inte att tolereras”, säger han.

Novagold har inte kommenterat Marc Fabers avgång från styrelsen, men Ivanhoe Mines skriver i ett uttalande att man begärt Fabers avgång från styrelsen.

”Respekt och värdighet för alla är en fundamental grund för företagets verksamhet och utgör ett uppförande som genomsyrar varje aspekt av verksamheten”, skriver man i ett uttalande.

I en kommentar till Bloomberg säger Marc Faber att ”om det gör mig till en rasist att jag konstaterar historiska fakta, så är jag väl en rasist”.

En talesperson för CNBC säger nu dessutom att de inte tänker bjuda in Faber för att medverka i fler inslag. En talesperson för Bloomberg Television säger att Faber inte har deltagit som gäst i några inslag sedan 2016 och att han inte kommer att bjudas in i fortsättningen heller. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco