Marc Faber varnar för aktieras på 40 procent

Den kände finansprofilen Marc Faber tror att amerikanska aktier kommer att falla 40 procent eller mer.

Marc Faber är en av världens mest citerade finansprofiler. Han står bakom det berömda nyhetsbrevet “The Gloom Boom & Doom report” och blir ofta kallad Dr Doom då han länge haft en pessimistisk syn på den amerikanska aktiemarknaden.

Sin vana trogen är han fortsatt pessimistisk och tror på ett rejält fall på marknaden. Han menar att amerikanska aktier kan stiga lite till, men att de sedan kommer att falla 40 procent eller mer. Detta skulle sänka indexet S&P 500 från 2 438 till 1 463.

Han ser det faktum att aktierna för Facebook, Apple Netlix och Alphabet stiger som en negativ signal.

– Vi har haft en tjurmarknad i över åtta år. Nasdaq drivs av väldigt få aktier, säger han i CNBC:s Trading Nation.

Han menar att rallyt inte är hälsosamt, sett från en teknisk synvinkel och att värderingarna på marknaden är för höga.

Marc Fabers pessimistiska spådomar de senaste åren har inte besannats, vilket han har fått mycket kritik för, men denna gång håller han fast vid att ett brutalt ras kommer att inträffa.

– Vi kan trycka nog med pengar så att Dow Jones går upp till 100 000. Allt jag säger är att det kommer att sluta väldigt dåligt, extremt dåligt, säger han.

Han menar dock att denna krasch kommer att vara ett gyllene tillfälle för investerare att köpa billiga tillgångar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.