Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Marginalen framför allt

2019-03-13 18:00

Bolag med potential till hög lönsamhet är värda att hålla ett extra öga på.

Några av de senaste årens stora börsvinnare har varit bolag som Biotage, Cellavision och CTT Systems. Gemensamt för bolagen är att de redovisar höga bruttomarginaler och har skalbara affärsmodeller. När tillväxten sedan tagit fart har vinsttillväxten blivit kraftig. Och som grädde på moset har därtill värderingsmultiplarna skruvats upp.

I jakt på nästa vinnare i samma kategori har Affärsvärlden letat på i huvudsak de mindre listorna efter bolag som i fjol redovisade en hög bruttomarginal (helst över 50 procent), men som ännu inte är lönsamma på rörelsenivå. Vi ställde också ett krav på minst 10 miljoner i omsättning. Observera att tabellen är ett urval, det finns garanterat fler bolag som hade platsat.

Utifrån siffrorna för 2018 räknade vi därefter ut (1) bolagets break-even-omsättning för 2018 samt (2) hur stort försäljningslyft som hade krävts för ett nollresultat 2018. Tabellen är sorterad efter det sistnämnda.

Listan domineras av medicinteknik-, it- och teknikbolag, men innehåller också några mer oväntade inslag. Toppar listan gör hemtextil- och klädbolaget Lexington, där ett marginellt försäljningslyft räcker för att nå lönsamhet. Men tillväxttrenden är samtidigt ett frågetecken.

Tvåan på listan, Image Systems som bland annat säljer produkter till sågverk, är värt att bevaka då bolaget uppfyller alla kriterier: god tillväxt (24 procent, dock delvis förvärvad), hög bruttomarginal (63 procent), nära break-even och måttlig värdering (price/sales 0,9).

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom