Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mark Carney: Brexit kan bli ett stresstest för världsekonomin

2019-02-12 14:19
Mark Carney, chef för Bank of England. Foto: Markus Schreiber/TT

Brexit kan bli ett stresstest för hur världsekonomin kan komma att utvecklas under de nya handelsreglerna. Det sade Mark Carney, chef för Bank of England, i ett tal i London på tisdagen, enligt Bloomberg News.

"I många avseenden är brexit det första testet för en ny global ordning och kan visa sig vara ett syratest för huruvida en väg kan hittas för att bredda fördelarna av öppenhet och samtidigt förstärka demokratiskt ansvarsutkrävande", sade han.

"Brexit kan påverka de globala utsikterna på både kort och lång sikt", fortsatte han.

Carney sade att det ligger i allas intresse att en brexitlösning som fungerar för alla hittas under de kommande veckorna.

Han sade att en utdragen period av osäkerhet kring handeln skulle kunna undergräva den världsomspännande expansionen, en effekt som redan fått fäste i Storbritannien.

"Det är möjligt att nya regler kan utvecklas för en mer inkluderande och motståndskraftig global ekonomi. Samtidigt finns det en risk att länder kan vända sig inåt, och undergräva tillväxt och välstånd för alla", sade Carney och tillade att oro över det senare alternativet redan hämmar investeringar, jobb och tillväxt och skapar en dynamik som kan bli självuppfyllande.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom