Mark Mobius: Inget domedagsscenario för tillväxtmarknader

Franklin Templetons tillväxtmarknadsstrateg, Mark Mobius, ser inget domedagsscenario för tillväxtmarknader och han ser långsiktigt positivt på dess potential.

Det framgår av ett blogginlägg från Mobius daterat den 13 november.

Enligt Mobius finns inga tecken på systemrisker i tillväxtekonomierna även om tillväxten här har varit svagare på slutet. Han konstaterar att det finns sårbarheter i vissa ekonomier men att tillväxtmarknader som helhet inte står inför en härdsmälta.

Den senaste tidens volatilitet och svaga avkastning ser han drivet av oro för en svagare tillväxt i Kina i kombination med en oro för kommande räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, Fed. Mobius menar dock att oron för Fed varit överdriven och pekar på att liknande marknadsoro skådats inför tidigare räntehöjningscykler men att aktier stigit igen under själva implementeringsfasen.

Som stöd för sitt resonemang att tillväxtmarknader är långsiktigt intressanta pekar Mobius på att valutareserver och statsskuld i förhållande till BNP generellt befinner sig på sunda nivåer och att BNP-tillväxten för tillväxtmarknader fortsatt är mer robust jämfört med utvecklade ekonomier.

Mobius menar att tillväxtmarknader kommer fortsätta driva den globala tillväxten och att dess ekonomiska påverkan är för betydande för att den ska ignoreras. Han hävdar vidare att investerare globalt är underinvesterade i tillväxtmarknader.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets