Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mark Mobius: Oljeprisfallet är känslostyrt

2015-08-04 10:01
Mark Mobius. Foto: All over press

Fondgurun Mark Mobius går emot de analytiker som menar att oljeprisfallet beror på ett överutbud.

Oljepriserna föll rejält under förra hösten och efter en viss återhämtning under våren har priserna under sommaren fortsatt att falla. Råoljepriserna ligger under tisdagen under 50-dollarnivån för både Brent- och WTI-oljan.

Många analytiker menar att det är det globala överutbudet som har legat bakom fallet. Även Iranavtalet anses ha bidragit till oljeprisfallet då Irans sanktionslättnader möjliggör för Iran att åter öka sin oljeexport.

Men Mark Mobius, ordförande för Templeton Emerging Markets Group, går emot de analytiker som menar att oljeprisfallet beror på ett överutbud.

- Priset är helt och hållet känslostyrt. Det har ingen riktig relation till långsiktig tillgång och efterfrågan, säger han till CNBC.

Trots att Mobius själv säger att han tänker dra ner Templetons exponering gentemot oljetillgångar om priserna fortsätter nedåt så säger han även att han tycker att investerarna bör skaffa sig en större överblick av sektorn.

- Titta på den totala bilden av ett diversifierat oljebolag: vid dessa låga priser går det bra för marknadsföring och raffinering, så du måste balansera dina investeringar, säger han.

Samtidigt säger han att den långvariga nedgången för råvarupriserna kan vara på väg att avta, även om priserna kommer att fortsätta att fluktuera kortsiktigt.

- Vi är snart nära slutspelet i björnmarknaden för råvaror, för till slut har folk insett att de måste lämna projekt som planerats till höga priser, säger han.

Han ser speciellt potential för en rekyl uppåt för platina, guld, silver och palladium.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom