Mark Mobius: Oljeprisfallet är känslostyrt

Fondgurun Mark Mobius går emot de analytiker som menar att oljeprisfallet beror på ett överutbud.

Oljepriserna föll rejält under förra hösten och efter en viss återhämtning under våren har priserna under sommaren fortsatt att falla. Råoljepriserna ligger under tisdagen under 50-dollarnivån för både Brent- och WTI-oljan.

Många analytiker menar att det är det globala överutbudet som har legat bakom fallet. Även Iranavtalet anses ha bidragit till oljeprisfallet då Irans sanktionslättnader möjliggör för Iran att åter öka sin oljeexport.

Men Mark Mobius, ordförande för Templeton Emerging Markets Group, går emot de analytiker som menar att oljeprisfallet beror på ett överutbud.

– Priset är helt och hållet känslostyrt. Det har ingen riktig relation till långsiktig tillgång och efterfrågan, säger han till CNBC.

Trots att Mobius själv säger att han tänker dra ner Templetons exponering gentemot oljetillgångar om priserna fortsätter nedåt så säger han även att han tycker att investerarna bör skaffa sig en större överblick av sektorn.

– Titta på den totala bilden av ett diversifierat oljebolag: vid dessa låga priser går det bra för marknadsföring och raffinering, så du måste balansera dina investeringar, säger han.

Samtidigt säger han att den långvariga nedgången för råvarupriserna kan vara på väg att avta, även om priserna kommer att fortsätta att fluktuera kortsiktigt.

– Vi är snart nära slutspelet i björnmarknaden för råvaror, för till slut har folk insett att de måste lämna projekt som planerats till höga priser, säger han.

Han ser speciellt potential för en rekyl uppåt för platina, guld, silver och palladium.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.