Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Marknaderna kommer att klättra"

2012-11-07 06:36

USA-börserna steg på bred front på tisdagen samtidigt som hela världen inväntade resultatet av det amerikanska presidentvalet. De flesta sektorer gick starkt, men teknikbolagen stod för en mer blandad utveckling.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 1,0 procent till indexnivån 13.244, medan det bredare S&P 500 steg 0,8 procent till 1.428. Nasdaq Composite höjdes 0,4 procent till 3.011. Omsättningen uppgick till 640 miljoner på New York-börsen och 1,8 miljarder på Nasdaq.

Främsta sektor i det breda indexet var industribolagen som steg 1,9 procent, finans följde därefter med 1,5 procent upp. Samtliga sektorer noterades högre, men telekombolagen steg klart minst med en uppgång på 0,1 procent.

Inför det amerikanska presidentvalet pekade oddsen hos spelsajterna entydigt på återval för Barack Obama, medan opinionsundersökningarna pekade på ett mer jämt resultat.

"De senaste månaderna har vi sagt att marknaderna kommer att klättra i november och december, oavsett vem som kommer att vinna valet. Det verkar som om ekonomin går framåt, och Fed fortsätter att pumpa in pengar i systemet", sade Bruce Bittles, chefsinvesterare vid RW Baird & Co till Marketwatch.

Samtidigt som presidentvalet pågick valet till kongressen, vars utgång skulle ha bäring på förhandlingarna om en kompromiss för att undvika det finanspolitiska stupet.

Bank of America Merrill Lynch skrev i ett marknadsbrev att det mest troliga utfallet är ett fortsatt splittrat styre, vilket inte ger mandat för en kompromiss om det finanspolitiska stupet.

"Den hårda kampanjen, det korta tidsfönstret och incitament att stärka förhandlingspositionerna genom förhandlingar till den elfte timmen talar för ökad osäkerhet framöver", skrev Bank of America Merrill Lynch.

På statistikfronten hade tisdagen försäljningsstatistik att erbjuda. Johnson Redbooks index över den amerikanska detaljhandeln visade på en uppgång om 0,8 procent under vecka 44, jämfört med samma period under föregående år. Även handeln som helhet steg 0,8 procent, här väntades en uppgång om 1,9 procent.

Enligt ICSC-Goldman Sachs-index steg försäljningen i affärskedjorna med 1,4 procent under vecka 44, jämfört med samma period 2011. Jämfört med veckan innan sjönk försäljningen dock 0,2 procent, vilket bland annat härleddes till stormen Sandy.

På bolagsfronten återfanns endast två bolag på nedsidan i storbolagsindexet, AT&T och Intel som sjönk 0,1 respektive 0,6 procent. Största uppgången noterades Hewlett Packard och United Technologies för, som steg 2,8 respektive 2,7 procent.

Tyngde tekniksektorn gjorde Apple, vars aktie tappade 0,3 procent.

Computer Sciences, som driver NASA:s nätverk, klättrade 17,9 procent vilket var mest i S&P 500, efter att bolagets kvartalsresultat slagit förväntningarna samtidigt som helårsutsikterna höjdes.

På räntemarknaden tickade räntan på 10-årig amerikansk statsobligation upp 6 punkter till 1,75 procent.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom