Martin Lundstedt tar över Volvo

Martin Lundstedt, 47, ersätter Olof Persson som vd och koncernchef för AB Volvo. Lundstedt tillträder i oktober och kommer närmast från rollen som vd och koncernchef för Scania.

Persson avgår med omedelbar verkan och Volvos finanschef Jan Gurander går in som tillförordnad vd och koncernchef under perioden fram till Lundstedts tillträde.

”Efter tre år av fokus på produktförnyelse, intern effektivitet och omstrukturering går Volvokoncernen nu gradvis in i en ny fas med ett större fokus på tillväxt och ökande lönsamhet”, skriver Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i en kommentar.

Lundstedt, utbildad på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har under hela sin karriär jobbat på Scania i olika funktioner sedan 1992.

I samband med beskedet om ny vd redovisar Volvo sin delårsrapport för årets första kvartal, två dygn före tidigare angivet datum.

Före skatt för årets första kvartal redovisar Volvo en vinst på 5|967 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 1|727 miljoner kronor under första kvartalet 2014.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 4|726 miljoner kronor och ett resultat rensat för omstruktureringskostnader på 5|872 miljoner kronor enligt en Reuters-enkät.

Nettoomsättningen för kvartalet blev 74|788 miljoner kronor, mot 64|646 miljoner ett år tidigare, medan orderingången lyfte till 56|770 miljoner kronor från 55|146 miljoner kronor ett år tidigare.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets