Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Massivt" tryck på EU-bönder från Trump

2018-07-30 09:54
Foto: All over press

EU skyddade sina jordbrukare från amerikansk export i senaste tullförhandlingarna, men det kostade möjligheten att delta i offentliga upphandlingar i USA. Det uppger EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker.

EU mötte ett "massivt" förhandlingstryck från den amerikanske presidenten Donald Trumps delegation om att öppna upp sina skyddade jordbruksmarknader för amerikansk export. Det sade EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker i en intervju med tyska ARD, rapporterar Bloomberg News.

Juncker sade att han direkt avvisade det amerikanska jordbruksförslaget, "vetande om situationen i Europa, inte bara i Frankrike men också i Belgien, Irland, Luxembourg och var som helst".

En taleskvinna för EU-kommissionen sade på fredagen att europeiska bönder inte behöver oroa sig för ökad konkurrens, efter att Trump tidigare sagt att överenskommelsen mellan parterna öppnar upp nya marknader för amerikanska bönder.

Onsdagens överenskommelse innehöll endast att EU ska importera mer sojabönor från USA, något som knappt produceras inom EU, sade hon.

SKYDD AV EU-BÖNDER KOSTADE MÖJLIGHET ATT DELTA I OFFENTLIGA UPPHANDLINGAR I USA

För att nå överenskommelsen sade Juncker att EU var tvungna att överge försöken att få tillåtelse för europeiska företag att kunna delta i offentliga upphandlingar i USA.

Efter onsdagens möte mellan Juncker och Trump kom de överens om att inte införa handelstullar så länge som förhandlingarna fortskrider.

Vita huset och EU planerar nu att nå ett ambitiöst handelsavtal för att unisont avskaffa tullar på industrivaror.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom