Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Massmördarens manifest beskrev hatet mot Mona Sahlin

2011-07-25 07:55

I ett 1 500 sidor långt dokument redogör den misstänkte mördaren Anders Behring Breivik för hur det multikulturella samhället ska bekämpas. En av de utpekade hatobjekten är Socialdemokraternas förre ledare Mona Sahlin.

Anders Behring Breivik misstänks för bombattentatet i Oslo och dödsskjutningarna på Utöya i fredags. Han har också erkänt delar av dåden.

En timme före bombattentatet skickade han ut flera e-postmeddelanden med ett dokument på drygt 1 500 sidor.

Dokumentet "2083 - A European Declaration of Indipendence" skickades bland annat ut till Sannfinländarnas Terhi Kiemunki och en icke namngiven Sverigedomokrat.

I texten som är publicerad under det engelskklingande namnet Andrew Berwick, redogör han detaljerat hur han planerat dåden.

Här talas också om en kamp mot det mångkulturella samhället, ett modernt korståg och en nykonservativ konstitution i Europa.

Han beskriver också hur man bäst dödar kvinnor och Mona Sahlin lyfts fram som en person som står för allt han föraktar.

- Sedan många många år vet jag hur hatad och hotad jag har varit på nätet av högerextrema och rasister. Det är faktiskt något jag är stolt över. När länder och människor är med om fruktansvärda upplevelser så kan man ju alltid välja vilken kollektiv väg man tar sig ur det: genom att bli rädda för varandra eller att, vilket jag tror Norge är på god väg att göra: samla sig, tycka om varandra och älska livet ännu mer. Så kanske kan terrorn ibland skapa förutsättningarna för demokrati - om man väljer den vägen, säger Mona Sahlin till SVT:s Rapport.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom