Maths O:s okända miljardlån

Handelsbankens exponering mot Maths O Sundqvists bolagssfär är mycket större än vad som tidigare varit känt. Här är hela listan på långivare.

Striden om Maths O Sundqvists bolagsimperium har nått kokpunkten. Carnegie Investment Bank tar nu i med hårdhandskarna och kräver in de panter som Maths O Sundqvist ställt till Carnegie för ett lån i miljardklassen.

Den infekterade striden fick Maths O Sundqvist att bryta sin långa tystnad tidigare i veckan. I olika intervjuer och pressmeddelanden har han förklarat att hans bolagssfär kan betala alla lån och är redo att göra upp med Carnegie.

En del av Maths O Sundqvists pr-arsenal är en informell balansräkning som visar ställningen i Sundqvistsfären vid utgången av 2008. Dagens Nyheter skrev på tisdagen att tidningen fått se ”en skissartad” balansräkning med 9,7 miljarder i tillgångar och 8,2 miljarder i skulder.

Affärsvärlden kan nu avslöja detaljerna i balansräkningen som visar vilka banker förutom Carnegie som har kreditexponeringar mot Sundqvistsfären (se klipp nedan).

Största långivare är Handelsbanken som enligt balansräkningen sammanlagt ska ha lånat ut 6 miljarder till Maths O Sundqvist. Hur lånen är fördelade och på vilka bolag i sfären framgår inte.

Handelsbanken ville på torsdagen inte kommentera omfattningen av lånen till Sundqvistsfären.

Vad som tidigare framkommit är att banken i oktober krävde nya säkerheter i en rad av Maths O Sundqvists fastighetsbolag vilket samtidigt gjorde att Carnegies säkerheter fick sämre status.

Övriga långivare till Maths O Sundqvist är Swedbank med 1,6 miljarder kronor och DnB Nor med 650 miljoner. Nordea, som tidigare nämnts som långivare, är inte upptagen i balansräkningen.

När Affärsvärlden frågar Maths O Sundqvist om detaljerna i balansräkningen säger han sig inte ha de exakta uppgifterna i huvudet, men tillägger samtidigt ”att det stämmer säkert”.

Till skuldsidan ska också läggas det miljardlån som Carnegie nu kräver in, men som Maths O Sundqvist menar är betydligt mindre. Enligt den informella balansräkningen ska en del av Sundqvist-sfären ha ett krav på drygt 200 miljoner kronor på Carnegie.

– Det finns ett ostridigt och det finns ett stridigt belopp och det måste vi prata om, säger Maths O Sundqvist till Affärsvärlden.

Carnegie lämnade i förra veckan ett slutbud till Maths O Sundqvist som skulle innebära att banken tar över hans moderbolag Skrindan mot att de privata skulderna skrivs av. Alternativet är att Skrindan bjuds ut till försäljning vid en auktion i mitten på mars.

Just nu talar allt för en auktionsprocess då Maths O Sundqvist har valt att inte skriva på avtalet med Carnegie.

Om Carnegie inte får in de utlånade pengarna vid auktionen kommer det resterande beloppet att krävas av Maths O Sundqvist personligen. Det meddelar Arne Berggren, chef Valot Invest, som hanterar problemkrediterna i Carnegie-koncernen.

Enligt Maths O Sundqvist finns det dock fortfarande en dialog mellan parterna:

– Jag vill inte föregripa något innan auktionen. Det här har hänt idag. Jag brinner bara för att behålla företaget och driva det vidare och i god ordning göra rätt för mig, säger han till Affärsvärlden.

Maths O Sundqvists tillgångar och skulder enligt den informella balansräkningen:

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets