McDonalds tvingas locka anställda med gratis boende

Många företag i Östeuropa har svårt att hitta anställda. För att locka nya medarbetare har exempelvis hamburgerjätten McDonald’s börjat erbjuda gratis boende, rapporterar Bloomberg.

Östeuropa har länge ansetts som ett land med billig arbetskraft. Nu har regionen förvandlats till en mardröm för arbetsgivare, skriver Bloomberg. Åldrande population, motvilja till massinvandring och miljoner invånare som emigrerat till andra rikare nationer i Europa har resulterat i många vakanser på arbetsmarknaden och drivit upp lönerna. Det innebär ökade kostnader för företagen och ett hot mot investeringar i ekonomier som har blomstrat sedan man gick med i EU.

– Det första investerare frågar sig innan man etablerar sig här är ”kommer jag att kunna hitta tillräckligt med arbetskraft för att få mitt företag att fungera?”, säger Robert Bencze, HR-chef på PWC i Budapest, till Bloomberg.

Antalet vakanser har klättrat med 166 procent de senaste två åren till cirka 110 000 stycken i Tjeckien, där arbetslösheten är bland den lägsta i EU. I Lettland har vakanserna trefaldigats och i Polen har de dubblerats sedan i december.

För att locka arbetskraft har en del storbolag använt sig av diverse erbjudanden. McDonald’s har exempelvis annonserat i ungerska tidningar i vilka börsjätten erbjuder gratis logi där man endast behöver betala för värme och vatten.

Dagligvarukedjan Lidl har i sin tur höjt lönerna till de anställda med 25 procent i Tjeckien och med 20 procent i Ungern. I Rumänien steg genomsnittslönerna med 14 procent i juni. Här lockar mjukvarubolagen nu ingenjörer med gratis gym och spa-behandlingar, skriver Bloomberg.

Slovakien är världens största tillverkare av bilar, sett till antalet invånare. Här måste biltillverkarna erbjuda gratis träning och boende för att locka till sig fler anställda. Det uppgav Jan Pribula, chef för Slovakiens motsvarighet till Motormännens riksförbund, i augusti för tidningen Hospodarske Noviny, skriver Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets