Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Medlare skjuter upp byggstrejk

2013-03-18 13:52

Det blir ingen byggstrejk på tisdagen. Medlarna tar till den unika metoden att med tvång skjuta på konflikten.

Statliga Medlingsinstitutet har beslutat att skjuta på den varslade storstrejken i byggsektorn. Strejken skulle ha brutit ut tisdag morgon men medlarna tar nu till tvångsmetoder vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, säger till Nyhetsbyrån Direkt att detta får anses vara en extraordinär åtgärd och i det ligger en kritik mot hur Byggnads har förhandlat. Beslutet innebär att varslen ligger kvar och att medlarna nu kan fortsätta sitt arbete.

"I grunden är det positivt att man får en respit vad gäller konflikten. Vi utgår nu från förhandlingspositionen som den var och att det blir en omstart i förhandlingarna", säger Mats Åkerlind.

Han tillägger att det innebär att det ja som Sveriges Byggindustrier tidigare sagt till medlarbudet nu inte längre gäller, utan det blir en omstart. Han har inte fått några signaler om ett nära förestående nytt bud från medlarna, utan nu återupptas förhandlingarna.

Han noterar också att bakomliggande skäl för medlarna att skjuta upp förhandlingarna kan vara att invänta utfallet i de pågående avtalsförhandlingarna inom industrin, där bland annat IF Metall i helgen sade nej till medlarnas bud.

Byggnads skriver i ett pressmeddelande att de tolkar medlarnas beslut som att de vill få tid att hitta en öppning i frågan om huvudentreprenörsansvar och möta upp Byggnads avtalskrav.

Byggnads var tydliga i sitt besked på söndagen om att medlarnas bud innebär försämringar av deras avtal och att det inte mötte upp deras krav på att få ordning och reda bland underentreprenörerna. De tolkar medlingsinstitutets beslut som att de har tagit till sig av deras kritik och att frågan om huvudentreprenörsvar nu äntligen tas på allvar.

"Nu vilar ett tungt ansvar på medlarna att hitta lösningar och jag förutsätter att vi hädanefter kan gå in i konstruktiva samtal", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

"Fortfarande är vårt krav att huvudentreprenören ska ta ansvar för underentreprenörerna och att detta ansvar skrivs in i Byggavtalet. För Byggnads medlemmar är frågan om ordning och reda helt avgörande", säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom