Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Merkel: En stark signal till Europa

2012-09-12 12:40

Den tyska författningsdomstolens utslag betonar rättigheterna för parlamentet, och ger därmed säkerhet för lagstiftarna och skattebetalarna. Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel inför parlamentet på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Hon sade också att detta är en del av en "stark signal" från Tyskland till Europa.

De första stegen har tagits för att lösa eurokrisen och stärka konkurrenskraften, men europroblemen måste lösas inom de enskilda euromedlemmarna, där länder med problem måste ta ledningen.

Hon sade även att hon avvisar gemensamt ansvarstagande (liability) inom euroområdet, men EU behöver gå vidare med en ekonomisk och politisk union. Samtal om en närmare union kan föras vid toppmötet i december.

Hon stödjer ECB:s plan för obligationsköp eftersom det är villkorat, och ECB måste verka inom ramarna för sitt mandat. Hon välkomnade förslaget om bankövervakning, men tillade att ECB inte kan förväntas övervaka alla banker. Hon upprepade också att hon vill se ett närmare samarbete om skatt på finansiella transaktioner, även om de måste acceptera att en del inte vill ha detta.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom