Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Metso: Boliden har ökat takten i Aitik

2013-09-13 07:03

Produktionstakten i Bolidens tidigare problemdrabbade koppargruva Aitik har, efter att Sandvik avpolletterats som leverantör, ökat.

Produktionstakten har ökat till en årstakt på 42 miljoner ton malm i juli, från 38,5 miljoner ton i årstakt under det andra kvartalet.

Det framgår av ett pressmeddelande från Bolidens finska gruvutrustningsleverantör Metso, rapporterar Dagens Industri i fredagens utgåva.

Pressmeddelandet är utskickat utan Bolidens vetskap. Boliden upprepar enbart en tidigare uppgift om att produktionstakten den 14 juli nådde rekordnivå, men har beviljats tillstånd av miljödomstolen i Umeå att öka produktionen från 36 till 38 miljoner ton malm 2013 och 2014.


Skulle detta lyckas uppskattar tidningen att Bolidens försäljning ökar med närmare 1,5 miljarder kronor, från 2012 års 40 miljarder kronor.

Enligt Dagens Industri höjer den ökade produktionstakten under de senaste månaderna sannolikheten för att Boliden investerar cirka 1 miljard kronor i kapacitetsökningar i Aitik för att öka kapaciteten i gruvan till 45 miljoner ton per år.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom