Mexikotullar kan drabba svenska företag

Svenska företag kan påverkas om USA:s president Donald Trump gör verklighet av hoten om tullar mot Mexiko.

Autoliv och Electrolux, båda med verksamhet i landet, backar på börsen efter beskedet.

I vad som bedöms vara ett försök att visa handlingskraft inför den kommande återvalskampanjen hotar Donald Trump att införa tullar på alla varor som importeras från Mexiko.

USA hotar att gå från ord till handling den 10 juni, då femprocentiga tullar införs. Därefter kommer de att höjas med fem procentenheter varje månad till och med oktober (till 25 procent), såvida inte Mexiko hindrar migranter från att ta sig till den amerikanska gränsen.

Konsekvenser för företag

Även om det är ett utspel ämnat för den inrikespolitiska debatten kommer tullhotet att få ekonomiska konsekvenser i regionen och hela världen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.

– Många företag har förlagt sin produktion i Mexiko eftersom det är ekonomiskt fördelaktigt. Arbetskraften är billigare och dessutom finns närheten till den amerikanska marknaden.

Bara hotet om tullar har fått investerare att dra öronen åt sig. Bilsäkerhetsföretaget Autolivs och vitvarutillverkaren Electrolux aktier faller tungt på börsen, ned drygt fem respektive tre procent.

Electrolux, med över 5|000 anställda i Mexiko, har ännu inte analyserat konsekvenserna för företaget, hälsar bolagets presschef Daniel Frykholm.

– Vi får en tydligare bild när våra kollegor på andra sidan Atlanten har vaknat.

“Inte sett tullar än”

Samma besked kommer från Autoliv.

– Vi får se vad det blir av det. Våra kunder hämtar våra produkter själva och för över gränsen till USA, vilket gör att vi inte kommer att få bära kostnaden av tullarna. Men som sagt, vi har inte sett tullarna införas än, säger Stina Thorman, Autolivs kommunikationsansvarige.

Handelstullar är ett verktyg som Donald Trump ofta använt i sin handelspolitik. I det pågående handelskriget med Kina har han fortsatt att höja insatserna genom att låta de amerikanska tullarna omfatta allt fler varor.

Den hårdföra handelspolitiken får givetvis konsekvenser, inte minst för det land som drabbas av tullarna. Men det är inte tullarna som i längden gör störst skada, utan känslan av osäkerhet som skapas i världsekonomin, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB.

– Än så länge är det här bara ett bilateralt handelskrig mellan några enskilda länder. Men det sprider en oro för att världskonjunkturen ska påverkas negativt, säger han.

Hinder för handelsavtal

Även Stefan Westerberg tror att hot om tullar kan spä på osäkerheten. Men för handelspolitiken i regionen väcker den framför allt frågor om det nya Naftaavtalets framtid.

Avtalet är undertecknat av samtliga parter men måste bland annat godkännas av den amerikanska kongressen innan det kan bli verklighet

Den processen kan kompliceras av Donald Trumps besked, tror Stefan Westerberg.

– Det är för tidigt att säga att det här äventyrar hela processen, men det skapar oroligheter och kan i förlängningen leda till problem för införandet av avtalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.