Michael Wolf om brottsanklagelsen: En smutskastningskampanj

2016-02-12 15:28 Affärsvärlden TT
Swedbanks före detta vd Michael Wolf. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Swedbanks sparkade vd Michael Wolf anmäls av banken för finansmarknadsbrott. Michael Wolf förnekar alla påståenden om brott.

I ett pressmeddelande bekräftar banken att en anmälan har skickats in till Finansinspektionen enligt reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen.

Banken har hittat transaktioner som "kan antas" utgöra brott, skriver banken.

Men i ett skriftligt uttalande till TT säger Michael Wolf att han är offer för en smutskastningskampanj.

"Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig", skriver han i ett mejl.

Det var för två helger sedan som Swedbank tog kontakt med advokater. Informationen kom från en visselblåsare inom banken. Styrelseordföranden Anders Sundström fick information torsdagen innan anmälan lämnades till Finansinspektionen.

På frågan om hur banken påverkas av detta svarar Sundström:

– Det är naturligtvis inte alls bra. På det sättet påverkar det. Det viktigaste för oss är att vi har gjort förändringar i ledningen. Snabbt och beslutsamt, säger Sundström.

Flera frågor förblir obesvarade, med hänvisning till sekretess som innebär att banken enligt lagen inte får lämna ut information.

Banken har inte heller informerat Michael Wolf själv, enligt Anders Sundström. Han säger att han ställt frågan om han får informera den sparkade vd:n, men fått besked om att det inte är tillåtet.

Wolf sparkades oväntat av styrelsen i tisdags. Enligt uppgifter lämnades polisanmälan in i förra veckan.

När vd-bytet presenterades sade Anders Sundström att huvudskälet till att Wolf sparkades var att "styrelse och ledning vill röra sig snabbare mot de mål som vi har formulerat". Därutöver har de omfattande fastighetsaffärer som två toppdirektörer i Swedbank ägnat sig åt, med Wolfs goda minne, bidragit till beslutet, enligt Sundström.

– Det är väldigt allvarligt att en bank anmäler sin egen vd. Det har inte skett tidigare, säger Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsövervakning.

Rännar anser att Swedbanks anmälan mot Wolf är ett bevis på att Anders Sundström kommit med svepskäl.

– Det stämmer inte vad Sundström gick ut med tidigare: att det inte är någon dramatik eller konstigheter bakom det här. Det är allvarligt när en ordförande i ett börsbolag säger att det inte finns några skelett i garderoben när det finns det.

Rännar tror att den senaste utvecklingen bara är förskalven inför den stora jordbävningen.

– Det här kommer att få stora efterdyningar. Det är stor dramatik i det här. Tyvärr är det kunderna och aktiespararna som kommer i sista hand i det här.

– Vi tycker att det är lämpligt om Anders Sundström inte ställer sig till förfogande för omval till styrelseordförande medan utredningen pågår.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom