Migrationsministern: Flyktingströmmen inte hållbar

Den nuvarande flyktingströmmen är inte hållbar på sikt för Sverige, uppger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som tillägger att regeringen arbetar med att dämpa kostnadsutvecklingen.

Det framgår vid en pressträff som hålls med anledning av Migrationsverkets uppdaterade prognoser på torsdagen.

“Det är ganska lätt att dra slutsatsen att det inte är hållbart på sikt om det fortsätter så här”, säger Johansson, som poängterar att man måste få till stånd en snabbare fördelning över Europa och hänvisar till EU-mötet i november där detta ska diskuteras.

Han betonar samtidigt att regeringen under hösten har lyckats klara av mottagandet, men att det är viktigt att gå vidare.

Finansminister Magdalena Andersson konstaterar att migrationen kommer att påverka de offentliga finanserna och uppger att det kommer att ta längre tid innan balansmålet för de offentliga finanserna nås.

“Vi kommer både att behöva låna och spara, vi kommer att jobba brett på flera områden”, säger finansministern.

Regeringen arbetar därför för närvarande med att dämpa kostnaderna i mottagningssystemet och andra områden där resurser inte används tillräckligt effektivt. Man fortsätter även att se över avräkningen på biståndet, säger Andersson.

Vissa områden är värnade från besparingar, däribland regeringens reformer för att få fler människor i arbete samt välfärdstjänsterna, säger hon. På en fråga om det kan bli tal om skattehöjningar säger finansministern att man först och främst tittar på olika besparingar.

Samtalen med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet angående flyktingsituationen är uppskjutna till imorgon klockan 13.00, meddelar Morgan Johansson.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.