Migrationsministern: På gränsen till vad vi klarar

2016-02-04 15:07 Affärsvärlden SIX
Migrationsministern Morgan Johansson (S). Foto: All over press

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommenterade under torsdagen Migrationsverkets rapport, där prognosen för antalet asylsökande 2016 skrevs ned. I rapporten angavs samtidigt en stor osäkerhet i beräkningsalternativen, som uppgår till mellan 70-140.000 asylsökande med ett mellanscenario på 100.000.

"Läget är precis som Migrationsverket beskriver det ohyggligt svårbedömt, det är så många faktorer som spelar in", inleder Johansson.

Migrationsverket skrev ned prognosen för antalet asylsökande 2016 med ungefär 30 procent - men årstakten just nu ligger väsentligt under det, på ungefär 35.000 med 700 ankommande i veckan, fortsätter han. Vi ligger emellertid mitt i vintern, tillägger ministern.

"Trycket mot EU 2016 väntas emellertid vara högre än 2015. Det är en viktig signal till oss, krisen är på intet sätt över, utan vi befinner oss mitt i den", säger Morgan Johansson.

Enligt ministern är detta ett bevis på att de vidtagna åtgärderna, med ID-kontroller och förändrad lagstiftning, var riktiga och viktiga att vidta samt att fortsätta med.

ID-kontrollerna kommer att vara kvar så länge som de behövs, och regeringen har idag förlängt de inre gränskontrollerna med ytterligare 30 dagar, fortsätter han.

Migrationsverkets högsta scenario är 140.000 nya asylsökande i år. Det kan inte Sverige klara av, uppger Johansson.

"Långt innan vi hamnar i ett sånt läge måste vi vidta åtgärder", säger Johansson som menar att man måste styra mot och helst under det lägsta scenariot om 70.000 nyanlända, "vilket också är på gränsen av vad Sverige kan klara av med tanke på att vi redan har 100.000 i boendena."

På en fråga om var kostnaderna till mottagningen ska tas ifrån säger Johansson att "vi har en ganska god tillväxt i svensk ekonomi och en nedgång i arbetslösheten, så kostnaden på andra konton minskar." Han tillägger att detta dock är en fråga för Finansdepartementet.

"Vi har kontroll över situationen, vi är beredda på ytterligare åtgärder, och de vi redan har gjort har visat sig vara riktiga", konkluderar Morgan Johansson.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom