Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardär är okänd Bonnierson

2011-10-20 07:42
Bertil Hult. Foto: Scanpix

EF:s grundare Bertil Hult är bokförläggaren Tor Bonniers okända son. Fortfarande får han ett par tusenlappar om året efter en av Tor Bonniers försäkringar.

Tidningen Resume har två dokument som visar att pensionsförsäkringar som Tor Bonnier tecknat har Bertil Hult som medförsäkrad. De garanterar att Bertil Hult har rätt till Tor Bonniers pensioner efter sin död. Bertil Hults mor står också som förmånstagare för den händelse att Bertil Hult skulle ha dött före Tor Bonnier, skriver Resume.

När Tor Bonnier avled 1976 gjordes en bouppteckning. I den digra bouppteckning finns två bilagor som skiljer sig, där försäkringsbolaget Valand som i dag ingår i Länsförsäkringar har Bertil Hult som medförsäkrad. Vid Tor Bonnier död ska pensionerna betalas ut månadsvis till Bertil Hult så länge han lever. Totalt låg det samlande värdet 1976 på cirka 80 000 kronor.

I Skatteverkets register är Svea Hult skriven som mor och biologiska fadern är Eric Hult. För barn son föds inom ett äktenskap skrivs far och mor in automatsikt.

Bertil Hult ställer inte upp på en intervju, men har i ett mejl till Resume skrivit:

”Jag kan bekräfta till dig, som jag under årens lopp gjort till nu ett 10-tal av dina kollegor, att jag endast har haft en far; advokaten Eric Hult. /…/ Han sa ofta ’Bertil, om du inte kan klara av att ta en akademisk examen med följande yrke så tycker jag att du ska bli affärsman. Jag är övertygad om att det kommer att bli bra’. Det var den uppmaning som gjorde att jag så småningom slutade mina studier och gick in på affärsmannabanan. I mina ögon var min far en underbar och kärleksfull person och jag saknar honom mycket än i dag”, avslutar Bertil Hult sitt mejl till tidningen.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom