Miljardären Bengt Ågerup får straffavgift på 41 miljoner

Bengt Ågerup, grundaren till medicinteknikbolaget Q-Med, upptaxeras med 186 miljoner kronor. Han tvingas också betala ett skattetillägg på 41 miljoner kronor, skriver Upsala Nya Tidning.

Skatteverket har gjort en omfattande utredning av Bengt Ågerups tillgångar. Bland annat har myndigheten gjort tillslag på hans kontor i Uppsala och beslagtagit hans e-post, skriver Upsala Nya Tidning, UNT.

Utredningen har resulterat i att Skatteverket nu har upptaxerat Bengt Ågerups beskattningsbara inkomst med 186 miljoner kronor. Han ska även betala skatt på 11 miljoner för kapitalinkomster och 41 miljoner i skattetillägg för att ha lämnat oriktiga uppgifter i deklarationen, skriver UNT.

Under 2012 ska Bengt Ågerup bland annat ha fört över 183 miljoner kronor från Bella Management Group på Brittiska Jungfruöarna till sitt eget bankkonto. Enligt Ågerup var transaktionen ett lån för att finansiera en annan del av koncernen. Skatteverket misstänker att det i stället rör sig om ett sätt att plocka ut lön skattefritt.

Trots att pengarna betalats tillbaka till företagets konto några månader efteråt, underkänner Skatteverket transaktionen som inte redovisats i deklarationen. Ågerup åläggs nu att betala skatt för det påstådda lånet, skriver UNT.

Skatteverket menar också att Bengt Ågerup deklarerat fel inkomst för sin tid som vd för Q-Med mellan 2008 och 2010. Enligt bolagets årsredovisningar har Ågerup fått 5,6 miljoner kronor i lön medan han endast deklarerat för 1,6 miljoner. Miljardären uppger att han deklarerat övriga 4 miljoner i Frankrike. I den summan ingår även ersättning till hans hustru för hennes arbete med försäljningen av Q-Med. Skatteverket underkänner dock miljardärens resonemang.

Myndigheten ska också ha hittat delar av hans tillgångar i en stiftelse på Bahamas. Det har medfört en skönstaxering på 11 miljoner kronor på den avkastning som stiftelsen beräknats ha haft.

Eftersom Bengt Ågerup, enligt Skatteverket, endast spenderar 40 procent av sin tid i Schweiz bedöms hans skattemässiga hemvist vara i Sverige. Skatteverket anklagar honom för att vara skriven i Schweiz av rent skattemässiga skäl, skriver UNT som inte lyckats nå Bengt Ågerup för en kommentar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco