Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardären: Robothandeln manipulerar marknaderna

2012-01-18 07:05

Nu rasar norska börsens tungviktare mot robothandeln. ”Det är förödande”, säger miljardären Jan Haudemann-Andersen till norska Dagens Näringsliv.

I Sverige var debatten om robothandeln som hetast i september förra året.

Robothandel, även kallad högfrekvenshandel, är då en handel är inprogrammerad och inte styrs av mänskliga beslut handlar. Hundratals transaktioner kan göras på en sekund på de datorerna som är placerade fysiskt nära börsens datorservrar.

Handeln baseras på en algoritm som är en matematisk formel.

I Norge rasar nu flera tunga investerare mot robothandeln.

- Robotarna manipulerar marknaden. Det är mycket förödande. Robotarna bidrar till att göra Oslobörsen till en klart mycket sämre handelsplats, säger miljardären Jan Haudemann-Andersen.

Men kritiken slås tillbaka av Oslobörsens kommunikationschef Guro Steine, som dock medger att ingen har en total överblick av hur mycket robotarna handlar för.

- Det är viktigt för oss att framhålla att alla i princip behandlas lika. Och det är inte så att börsen ger fördelar till dem som hanterar algoritmer kontra andra. Det är också viktigt att klargöra förbudet mot otillbörligt marknadspåverkan vilket gäller oavsett om man handlar med hjälp av algoritmer eller på ett mer traditionellt sätt, säger Guro Steine, till Dagens Næringsliv.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom